Linkse Vázquez weer president

Oud-president Tabaré Vázquez (74) van Uruguay is gisteren opnieuw gekozen tot president van zijn land. Hij volgt José Mujica op, de ‘president van de armen’ die in 2010 aantrad. De arts Vázquez was eerder president tussen 2005 en 2010. In de tweede ronde van de verkiezingen versloeg hij zijn rechtse rivaal Luis Lacalle Pou met 53 procent van de stemmen tegen 40 procent. De overwinning van Vázquez is een blijk van steun aan de linkse coalitie Frente Amplio, Breed Front, die Uruguay de afgelopen tien jaar heeft geregeerd. In die tijd zijn onder meer het homohuwelijk, abortus en de productie, distributie en verkoop van marihuana gelegaliseerd. In zijn overwinningstoespraak riep Vázquez de oppositie op samen te werken om zaken als openbare veiligheid, gezondheidszorg en onderwijs aan te pakken. „Ik wil op alle Uruguayanen kunnen rekenen, niet opdat zij mij volgen, maar opdat zij mij de weg wijzen, mij vergezellen”, zei Vázquez. (AFP, Reuters)