Zo kan het ook in India: zusjes slaan belagers met riem

Twee Indiase meisjes die worden lastiggevallen tijdens een busrit slaan van zich af.
Twee Indiase meisjes die worden lastiggevallen tijdens een busrit slaan van zich af. Still uit YouTube-filmpje

Wat doe je als je op de bus van school naar huis wordt aangerand door drie mannen? Ze van je afslaan, natuurlijk. Maar in India is dat niet zo vanzelfsprekend. Meisjes en vrouwen zijn er regelmatig slachtoffer van seksueel geweld.

Nu gaat er een filmpje viral van twee dappere Indiase studentes die in een bus werden lastiggevallen door drie jongemannen, maar dat niet over zich heen laten komen. Op de beelden is te zien hoe de twee meisjes van zich afmeppen en de jongens slaan met een riem.

Omstanders deden niets

De zusjes, 19 en 22 jaar, waren onderweg naar huis vanaf de universiteit in het dorp Rohtak, ruim 100 kilometer van Delhi. De drie mannen zouden denigrerend tegen ze hebben gepraat, gebruikten vuige taal, maakten obscene gebaren en raakten ze aan. De andere reizigers in de bus deden niets.

De meisjes verklaarden later tegen de Indiase persdienst Press Trust dat ze werden tegengehouden toen ze de politie wilden bellen, waarna ze de mannen van zich afduwden en sloegen met hun handen en een riem. Een van de inzittenden filmde het gevecht, dat afgelopen vrijdag plaatsvond, met een mobiele telefoon. Een van de zusjes zei:

“Niemand stond op om ons te helpen, dus toen hebben we uit zelfverdediging onze broekriemen gepakt en hen geslagen. Als iemand ons had geholpen hadden we niet zo tekeer hoeven gaan.”

Uit de bus gezet

Bij de eerstvolgende halte zouden de meisjes door de jongen uit de bus zijn geduwd. De jongens stapten ook uit, waarna ze de meisjes buiten de bus opnieuw aanvielen. Toen ze bakstenen naar de jongens gooiden, sloegen de mannen op de vlucht.

De lokale autoriteiten melden dat de drie mannen zijn aangehouden.

Geweld tegen Indiase vrouwen en meisjes is in het nieuws sinds een groepsverkrachting in Delhi en de moord op een student in een bus in december 2012.

Naar aanleiding van de busverkrachtingszaak stelde de regering een commissie in die begin 2013 met aanbevelingen kwam om seksueel geweld tegen vrouwen tegen te gaan.

Strengere straffen

India verhoogde vorig jaar de strafmaat voor verkrachting, nadat de 23-jarige studente geneeskunde - het slachtoffer van de groepsverkrachting - in december 2012 overleed aan haar verwondingen. De zaak zorgde voor veel ophef en woede in India over seksueel geweld tegen vrouwen en de rol van de politie bij het bieden van bescherming.

    • Carlijn Vis