Theatermaker Johan Simons naar Theater Rotterdam

De Nederlandse theater- en operaregisseur Johans Simons wordt vanaf 2017 artistiek directeur van Theater Rotterdam. Simons gaat in samenwerking met het collectief van vier theaterorganisaties een nieuw stadstheater ontwikkelen.

Toneelregisseur Johan Simons krijgt de Faust Prijs uitgereikt voor zijn regie van het toneelstuk Dantons Tod.
Toneelregisseur Johan Simons krijgt de Faust Prijs uitgereikt voor zijn regie van het toneelstuk Dantons Tod. Foto EPA/Daniel Reinhardt

De Nederlandse theater- en operaregisseur Johans Simons wordt vanaf 2017 artistiek directeur van Theater Rotterdam. Dat is het collectief waarin Ro Theater, Rotterdamse Schouwburg, Wunderbaum en Productiehuis Rotterdam zich hebben verenigd. Simons gaat in samenwerking met het collectief een nieuw stadstheater ontwikkelen.

Simons maakte het nieuws zelf bekend vandaag tijdens zijn toespraak bij het in ontvangst nemen van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs, die wordt toegekend aan personen of instellingen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van muziek, theater of andere kunstvormen. Simons kreeg de prijs, waar een geldbedrag van 75.000 euro aan is verbonden, “voor zijn grote verdiensten voor de theaterkunst in binnen- en buitenland”.

Toonaangevend

De 68-jarige Simons geldt als een van de bepalende gezichten in de Nederlandse theaterwereld. Hij stond aan het hoofd van de theatergroepen Hollandia, ZT Hollandia en NTGent en is nu regievoerende intendant - zowel zakelijk als artistiek leider - bij de Münchner Kammerspiele.

Simons won verschillende grote prijzen, waaronder recentelijk de Faust Prijs 2014 in Duitsland voor beste regisseur, de Prijs van de Kritiek in 2004, uitgereikt door de Kring van Nederlandse theatercritici, en de prestigieuze Oostenrijkse Nestroy-prijs. In de zomer van 2013 was hij één van de Zomergasten.

Klaarstomen en opvolgen

In Rotterdam wordt Simons verantwoordelijk voor een nieuw stadstheater waarin de verschillende deelnemende organisaties van Theater Rotterdam op bestuurlijk vlak één geheel gaan vormen. Zo moet theater in de stad Rotterdam gestimuleerd worden. Het ontwikkelen en begeleiden van nieuwe talenten wordt daarbij een belangrijke taak van de nieuwe artistiek directeur.

Daarnaast gaat Simons de nieuwe artistieke leider van het Ro Theater begeleiden en klaarstomen om uiteindelijk Simons op te volgen. Ook zal er gekeken worden naar mogelijke samenwerkingen met andere steden, zoals Gent en Hamburg.

Lees ook in NRC Handelsblad: Theater maken tegen de kunsthaters (€), een uitgebreid profiel van Johan Simons