Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Terugkijken: hebben we vooroordelen over Piet? Sunny Bergman zoekt het uit

Bij de Sinterklaasintocht in Gouda werd Sunny Bergman opgepakt door de politie, met camera en al. Ze maakte opnames voor haar documentaire Zwart als roet. Kijk ‘m hier terug.

Bij de Sinterklaasintocht in Gouda werd Sunny Bergman opgepakt door de politie, met camera en al. Camera? Ja, precies. Terwijl de kinderen hun handjes ophielden voor snoepgoed en pepernoten, was Bergman druk met opnames voor haar documentaire Zwart als roet. Over, jawel, Zwarte Piet. En over vooroordelen.

Bergman sprak zich al meermaals fel uit over het uiterlijk van de knecht van Sinterklaas. Samen met activist Quinsy Gario begon ze een rechtszaak. Maar in de rechtbank werd ze niet-ontvankelijk verklaard: als ‘witte klager’ kon Bergman “niet persoonlijk geraakt” zijn door de stereotiepe figuur, zei de rechter. Bergman vond het totaal onbegrijpelijk.

‘we are scared of your tradition’

Hoe dan ook: de documentaire, die deze week al in première ging op het IDFA in Amsterdam, zorgde al ver voor de vertoning voor de huidige discussies in de media. Op de dag van de uitspraak die de Zwarte Piet-discussie zou beslechten, publiceerde Bergman een teaser voor deze docu.

Verkleed als het veelbesproken hulpje van Sinterklaas wandelt ze door een park in Londen. Voorbijgangers reageren, onder wie - toevallig - de komiek Russell Brand. Bij het zien van een kinderboek over het Sinterklaasfeest is hij verrast. Letterlijke quote: “We’re scared of your tradition.”

Dat belooft wat.

Kijk de hele documentaire hier terug.

Lees ook het interview met Sunny Bergman in NRC Handelsblad: Waarom wordt er wel naar mij geluisterd? (€)