Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Teruggekeerde Syriëganger veroordeeld tot drie jaar cel

Rechters, voorzitter R. Elkerbout (m), J.A. van Steen (l) en J.B. Wijnholt (r) in de rechtbank tijdens de rechtszaak tegen Maher H.
Rechters, voorzitter R. Elkerbout (m), J.A. van Steen (l) en J.B. Wijnholt (r) in de rechtbank tijdens de rechtszaak tegen Maher H. Foto ANP / Bas Czerwinski

De rechtbank veroordeelt de teruggekeerde Syriëganger Maher H. tot drie jaar cel.

De Amsterdammer Maher H. (20) is de eerste teruggekeerde jihadreiziger die in Nederland wordt bestraft. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft hij in Syrië deelgenomen aan de gewapende strijd. Het OM eiste drie jaar cel, de straf is dus conform de eis.

NRC-redacteur Christiaan Pelgrim twittert vanuit de rechtszaal:

Twitter avatar christiaanpe Christiaan Pelgrim Rechtbank veroordeelt teruggekeerde Syrieganger Maher H. tot 3 jaar cel, conform eis OM

Volgens de rechter heeft H. zich schuldig gemaakt aan ‘voorbereiding van moord en doodslag met terroristisch oogmerk’.

Peter Plasman, advocaat van Maher H., zegt dat hard bewijs ontbreekt. Zo zijn er geen getuigenverklaringen of beelden waaruit blijkt dat H. op mensen heeft geschoten. H. zegt zelf dat hij in Syrië alleen als hulpverlener heeft gewerkt.

In de zaak tegen H. noemt het OM meerdere aanwijzingen waaruit zou blijken dat H. heeft deelgenomen aan de jihadistische strijd. Zo onderschepte de AIVD een sms die H. uit Syrië aan zijn moeder stuurde:

“We hadden ons vannacht teruggetrokken om tactische redenen. Ben nu thuis.”

De reactie van zijn moeder was:

“Zoon, neem altijd a.u.b. afscheid van me als je het slagveld op gaat.”

Ook zijn van H. in Syrië verschillende foto’s gemaakt waarop hij een kalasjnikov vasthoudt.

Veroordeeld voor voorbereidingshandelingen

Inmiddels zijn zeker dertig Syriëgangers teruggekeerd naar Nederland, volgens de laatste cijfers van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Het OM heeft onderzoeken lopen naar tientallen mensen die naar Syrië zijn gereisd, of daar plannen voor hadden.

De uitspraak van vandaag heeft ook implicaties voor de processen die lopen tegen andere teruggekeerde jihadi’s. Pelgrim:

“Interessant in de zaak van vandaag is dat de rechter zegt dat iemand veroordeeld kan worden voor voorbereidingshandelingen, ook al weten we niet precies wat hij in Syrië heeft uitgespookt.”

Vrouw Maher H. vrijgesproken

De vrouw van Maher H., Shukri F., is door de rechtbank in Den Haag vrijgesproken van alles waarvan ze is beschuldigd. Het stel is ‘islamitisch’ getrouwd en verbleef van de zomer van 2013 tot begin dit jaar in Syrië.

De 20-jarige F. uit Zoetermeer werd verdacht van het ronselen van zes mensen voor de jihad en opruiing. Tegen haar was vier jaar cel geëist. De rechtbank twijfelt er niet aan dat de vrouw de gewelddadige jihad aanhangt. Ook is bekend dat F. twee vrouwen heeft geprobeerd over te halen naar Syrië te gaan en daar te trouwen met een jihadstrijder, maar omdat vrouwen niet rechtstreeks deelnemen aan de gewapende strijd, is F. vrijgesproken van de beschuldiging.

Lees ook in NRC Handelsblad: Rechtbank bepaalt waar vurig geloven overgaat in ronselen (€)