Tabare Vazquez voor de tweede keer president van Uruguay

Tabare Vazquez, de nieuwe president van Uruguay. Foto Reuters/ Carlos Pazos

Tabare Vazquez is verkozen tot president van Uruguay. Bekend terrein voor de linkse politicus, want hij leidde het Zuid-Amerikaanse land ook al van 2005 tot 2010. De overwinning van de 74-jarige Vazquez betekent meteen dat de wet die de productie en verkoop van wiet legaal maakt, verder tot uitvoering kan worden gebracht.

Vazquez’ tegenstander, de centrum-rechtse Lacalle Pou, erkende zijn verlies al toen de eerste peilingen binnenkwamen. Die wezen al snel uit dat Vazquez, lid van dezelfde partij (Breed Front) als zijn voorganger José Mujica, ruim gewonnen had. Volgens de laatste officiële resultaten heeft Vazquez 55,5 procent van de stemmen gekregen, Pou 44,5, schrijft persbureau AFP. Er was een tweede ronde nodig in Uruguay, omdat Vazquez in de eerste ronde nog niet de benodigde 50 procent van de stemmen behaalde.

De populaire Vazquez was toen hij verkozen werd in 2004 de eerste linkse president van Uruguay. De afgelopen tien jaar is er een linkse regeringscoalitie in het land geweest. In die tien jaar is de economie in Uruguay flink gegroeid. Tijdens een toespraak deed Vazquez een beroep op alle inwoners van het land, schrijft persbureau Reuters.

“Ik beloof dat ik mijn uiterste best ga doen, maar ik kan het niet alleen doen, zou het niet alleen moeten doen en willen doen, ik wil kunnen rekenen op alle Uruguayanen.”

Tijdens zijn tweede termijn zal Vazquez zich vooral moeten richten op de toegenomen criminaliteit en op het onderwijs, twee onderwerpen die bij de stemmers spelen. Hij heeft beloofd meer te zullen uitgeven aan scholen en minder regeringsgeld te verspillen.

Wietwet

Onder leiding van Vazquez’ voorganger Mujica stemde de Uruguayaanse senaat vorig jaar in met een wet die niet alleen de verkoop, maar ook de teelt van wiet legaliseert. De overheid zou de wiet ook zelf gaan verbouwen. Geen land ter wereld heeft een liberalere wetgeving. De regering besloot tot de legalisering over te gaan om de onderwereld te ondermijnen, na jarenlange strijd tegen drugskartels.

Maar Vazquez, die de wet wel steunde, was er minder enthousiast over dan zijn voorganger. Hij zei eerder te overwegen de wet aan te passen, afhankelijk van de impact. Pou, zijn tegenstander in de tweede ronde van de verkiezingen, had vooraf beloofd bijna alles rond het plan ongedaan te maken.

    • Frank Huiskamp