Heeft Noord-Korea ‘Annie’ gestolen?

De nieuwe versie van Annie alvast thuis bekijken? Of Fury, de oorlogsfilm met Brad Pitt? Dat kan. Dankzij onbekende hackers die Fury en drie niet uitgebrachte films uit de computers van Sony hebben gestolen en ze online hebben gezet. Het Amerikaanse mediabedrijf heeft de politie ingeschakeld.

Sony werd vorige week al gehackt door een groep die zich GOP (Guardians of Peace) noemt. Alle medewerkers troffen op hun scherm ’s ochtends een rood doodshoofd en een dreigbrief waarin de hackers waarschuwden dat ze vertrouwelijk materiaal zouden gaan lekken. Hierna gingen de schermen op zwart. De medewerkers moesten verder werken met pen en papier, vaste telefoons en fax. Het is niet zeker of de aanval iets te maken heeft met het lekken van de films.

Het gaat om vier films: Fury, de musicalfilm Annie met Jamie Foxx en Cameron Diaz, Mr. Turner, een biografie van de 19de-eeuwse schilder met Timothy Spall en Still Alice, een dementiefilm met Julianne Moore en Alec Baldwin. Fury is al uit, de andere drie films komen pas rond de Kerst of in januari in de bioscoop. Het zou gaan om kopieën voor recensenten.

De techsite Re/Code herkent in de aanval de hand van de Noord-Koreaanse regering. Motief? Woede om een komedie van Sony, The Interview, waarin reporters proberen om de Koreaanse dictator Kim Jong-un te vermoorden.