Inspectie wil einde aan vrije verkrijgbaarheid van slaaphormoon melatonine

De Inspectie van de Gezondheidszorg en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaan optreden tegen de verkoop van het slaaphormoon melatonine. Pillen met een dosis hoger dan 0,3 milligram gelden als geneesmiddel en mogen niet zonder recept verkrijgbaar zijn.

Tot eind jaren negentig moest je ook voor het ‘slaaphormoon’ naar de huisarts of het buitenland, tegenwoordig zijn ook de schappen van Kruidvat en Etos er goed mee gevuld, met tamelijk hoge doses, tot 3 milligram. In de apotheek en op internet zijn doses tot 5 milligram zonder problemen te krijgen.

Pillen met een te hoge dosering die via internet worden besteld, zullen volgens de woordvoerder van de inspectie door de douane worden onderschept. „Melatonine is een hormoon dat invloed heeft op het lichaam, bij een hoge dosering is onvoldoende duidelijk wat de werkzaamheid is en wat de bijwerkingen zijn.”

De markt voor vrij verkrijgbare slaapmiddelen is de afgelopen twee jaar steeds met zo’n 15 procent gegroeid, zei Renée van Leeuwen van Vemedia, de Nederlandse slaapmarktleider in de drogist, een paar weken geleden in NRC.

Melatonine werkt op de biologische klok. Veel mensen zijn tot laat in de avond bezig met tablets, computers en smartphones. Het blauwgroene licht dat van de schermen komt, komt overeen met ochtendlicht, waardoor de eigen aanmaak van melatonine wordt uitgesteld.

Hans Hamburger, hoofd van het Amsterdam Slaap Centrum, waarschuwde onlangs al in NRC voor het „ongecontroleerd” gebruik van melatoninepillen. Volgens hem werkt het slaaphormoon niet en is het juist schadelijk voor de biologische klok van de gebruiker.

    • NRC