Inspectie treedt op tegen verkoop sterke melatonine

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit gaan optreden tegen de verkoop van het slaaphormoon melatonine. Pillen met een dosis hoger dan 0,3 milligram gelden als geneesmiddel en mogen niet zonder recept verkrijgbaar zijn.

Bij drogisten en via internet zijn melatoninepillen vrij verkrijgbaar met een dosis tot 5 milligram. „Dat mag niet meer. Het afgelopen jaar was een overgangsjaar, maar nu gaan we handhaven”, aldus een woordvoerder van de inspectie.

Pillen met een te hoge dosering die via internet worden besteld, zullen volgens haar door de douane worden onderschept. „Melatonine is een hormoon dat invloed heeft op het lichaam, bij een hoge dosering is onvoldoende duidelijk wat de werkzaamheid is en wat de bijwerkingen zijn”, aldus de woordvoerder.

Slaapdeskundige Hans Hamburger waarschuwde vorige maand in NRC Handelsblad voor het „ongecontroleerd” gebruik van melatoninepillen. Volgens hem werkt het slaaphormoon niet en is het juist schadelijk voor de biologische klok van de gebruiker.

Hamburger, somnoloog, en hoofd van het Amsterdam Slaap Centrum, noemde het zeer kwalijk dat veel kinderen zonder overleg met een arts melatonine krijgen toegediend van hun ouders.