Sinterklaaskookboek

Zou Sinterklaas aan koken doen? Ik zie hem al staan in z’n Spaanse keukentje. Mijter afgezet, want dat werkt zo onhandig. Mouwen van z’n tabberd opgerold, anders zouden ze vies worden. Z’n witte handschoenen houdt hij aan, dat dan weer wel – een man van zijn leeftijd moet toch enig decorum behouden, zelfs als hij niet in functie is. En op het aanrecht een open boek.

Wat zou daarin staan, in het kookboek van de Sint? Tapas? Het ultieme recept voor kruid- en pepernoten? Of een heleboel gerechten met winterpeen? We hebben geen idee wat de goedheiligman in zijn privéleven uitspookt. Maar dat neemt niet weg dat het best leuk is erover te fantaseren. Ik deed het toen ik Het Grote Sinterklaaskookboek van Anneke Ammerlaan en Yolande van der Jagt in handen kreeg.

Zwaar, stevig gebonden in een rood linnen kaft met sierlijke, vergulde letters; het boek ziet er precies uit zoals een Groot Sinterklaaskookboek eruit zou moeten zien. De 200 pagina’s traditionele en nieuwerwetse Sintrecepten maken het tot een meer dan uitvoerig voorpret-, pakjesavond- en nagenietboek. Een boek dat je elk jaar halverwege november uit de kast haalt om het met tegenzin weer op te bergen.

Ammerlaan en Van der Jagt hebben zich duidelijk met veel plezier uitgeleefd op het thema. Bijna alle recepten hebben een link met ofwel klassieke Sintlekkernijen (van gevulde speculaas en borstplaat tot zoute speculaas-popcorn en chocolollies met schuddebuikjes), ofwel oudhollandse Sinttradities (een kaaskaartspel, bisschopswijn) ofwel Spanje (de paella van Sinterklaas), ofwel de kleur oranje (smoothie van wortel en mandarijn, pompoensoep met peterselie-amandelpesto).

En als het heerlijk avondje voorbij is zijn er nog de gerechten die je met de restjes kunt maken. Chocoladeletterfondue met vijfkruidenpoeder. Of een tulband met stukjes speculaas. Citroencheesecake met een bodem van kruidnoten. Je zou bijna hopen dat de auteurs volgend jaar komen met het Grote Kerstmankookboek. Kunnen we halverwege december zo overstappen. Ik zie hem trouwens al staan in zijn keukentje op de Noordpool…

    • Janneke Vreugdenhil