In deze Russische fabriek verwerkt Shell jaarlijks 200 miljoen liter olie

De doppen van Shell Tri-Sure - een speciaal soort sluiting - worden gecontroleerd voor ze op olievaten worden geplaatst. Foto Reuters

De olieprijs blijft maar dalen. Nadat de OPEC - de groep van twaalf olie-exporterende landen - vrijdag besloot de wereldwijde productie niet te beperken, zakte een vat olie voor het eerst in tijden onder de 70 dollar, een daling van 7 procent. Goed nieuws voor de wereldeconomie, minder leuk voor landen als Rusland, Venezuela Iran en Nigeria, waar veel olie wordt geproduceerd.

Lees ook: De zeven gevolgen van de lage olieprijs (ja, de benzine is goedkoper)

Ook oliemaatschappij Shell heeft last van de dalende olieprijs: als dat zo blijft zal het bedrijf het merken in de winst. De werknemers van de Shell-fabriek in het Russische Torzhok - waar jaarlijks tussen de 150 en 200 miljoen liter olie wordt verwerkt - hebben er voorlopig nog geen last van. Eerder zette de Nederlandse multinational al wel de samenwerking met het Russische staatsgasbedrijf Gazprom Neft op pauze vanwege de door de EU ingestelde sancties tegen Rusland.

    • Bas van Kooij