Was hij een ‘onberispelijke nazi’?

Schmidt op SPD-congres in 2011.
Schmidt op SPD-congres in 2011. Foto EPA

Voor veel Duitsers is hij de bondskanselier die, na Willy Brandt, de weg plaveide naar de ontspanning in de Koude Oorlog die het Derde Rijk van Hitler deed vergeten en de acceptatie van Duitsland als een normaal, fatsoenlijk lid van de Europese familie bewerkstelligde.

Helmut Schmidt (95), bondskanselier van 1974 tot 1982, is nog altijd het Duitse geweten. Geen wonder dat er een debat losbarst over de biografie Helmut Schmidt und der Scheißkrieg van Sabine Pamperrien. Zij onthult dat hij als luchtmachtofficier tijdens WO II door zijn meerderen geprezen wordt om zijn „onberispelijke” nationaal-socialistische houding.

Het is niet voor het eerst dat Schmidt wordt beticht van nazi-sympathieën in het verleden. Hijzelf heeft altijd volgehouden tegen de nazi’s te zijn geweest. Historici menen dat de bronnen van Pamperrien niet al te betrouwbaar zijn. Opmerkingen van meerderen zouden destijds een formaliteit geweest zijn en niets zeggen over de ware, politieke instelling van een ondergeschikte. Helmut Schmidt gaf geen commentaar.