Ontdekker dna veilt eigen Nobelprijs

None

James Watson, de wereldberoemde Amerikaanse bioloog die de structuur van dna mede ontdekte, zal donderdag zijn Nobelprijs laten veilen. Het is de eerste keer dat de prijs van een nog levende winnaar onder de hamer gaat. Watson is naar eigen zeggen een paria geworden sinds hij in een interview in 2007 suggereerde dat mensen van Afrikaanse afkomst inherent minder intelligent zijn dan blanke mensen.

Veilinghuis Christie’s is ervan overtuigd dat de prijs gemakkelijk het minimumbedrag van twee miljoen euro gaat opleveren. Watsons opmerkingen zullen waarschijnlijk geen invloed hebben op de prijs. Watson wil een deel van het geld doneren aan onderwijsinstellingen „die voor me gezorgd hebben”. Maar hij zegt ook graag een schilderij te willen kopen, en dan het liefst een van de Britse pop-artkunstenaar David Hockney. (NRC)