Paraplu’s en gasmaskers keren terug in Hongkong

Bij nieuwe rellen studenten en politie vielen veertig gewonden.

Vermoeide studenten vannacht na een etmaal actievoeren in Hongkong. Foto AFP

Studenten die al twee maanden het centrum van Hongkong blokkeren, hebben gisteren en vandaag getracht „nieuw gebied” te veroveren en zijn daarbij in botsing gekomen met de politie. Zowel bij de gebouwen van de Hongkongse overheid en het Chinese Volksbevrijdingsleger op Hongkong Eiland als op het vasteland in de wijk Kowloon kwam het tot harde confrontaties. Er vielen veertig gewonden.

Hongkongse televisiestations lieten beelden zien van bloedende demonstranten die in handboeien werden afgevoerd. Op verschillende plaatsen, die vorige week waren ontruimd in Hongkong, werden opnieuw barricades opgeworpen. De politie probeerde de nieuwe bezettingsacties te verhinderen met waterkanonnen, traangas en pepperspray.

Met de nieuwe confrontaties tussen de duizenden studenten en de politie is een einde gekomen aan enkele weken van betrekkelijke kalmte in de straten van het financiële wereldcentrum. De opleving kwam niet geheel onverwachts. Vorige week werden op last van de hoogste rechter van de Speciale Administratieve Regio Hongkong de barricades in Kowloon ontruimd. Daarbij werden ook de leiders van de drie belangrijkste studentenorganisaties gearresteerd, onder wie de 17-jarige Joshua Wong.

Na hun vrijlating op borgtocht riepen de leiders hun aanhangers op „te escaleren en de overheidsgebouwen te omsingelen”. Na twee dagen van onderlinge debatten over al dan niet vreedzame acties en talrijke, opgewonden toespraken kwamen toegestroomde studenten gisteravond in actie. Met duikbrillen en geïmproviseerde gasmaskers op en gewapend met paraplu’s – het symbool van de demonstranten – werden politieafzettingen bestormd.

Vooral in de wijk Admiralty, bij de banken en de overheidsgebouwen, werd fel gevochten. De politie slaagde er niet te voorkomen dat de toegangswegen naar de kantoren van de Hongkongse autoriteiten volledig geblokkeerd werden, maar wist wel te voorkomen dat in Kowloon kruispunten op doorgaande wegen opnieuw werden bezet.

Hongkongse mediacommentatoren verwachten dat de politie en de autoriteiten de nagenoeg volledige blokkade van overheidsgebouwen zal aangrijpen voor massaal ingrijpen. Daar komt bij dat de Hongkongse bevolking volgens peilingen schoon genoeg heeft van de blokkades en eist dat ook het tentenkamp wordt ontruimd. In twee maanden is dat tentenkamp in het centrum uitgegroeid tot een dorp waar dagelijks enkele honderden, en in het weekend duizenden jongeren overnachten. Er zijn douches en toiletten geïnstalleerd en bij sommige tenten worden in plantenbakken groenten verbouwd.

De studenten in de stad, waar de bevolking volgens het ‘een land-twee systemen-model’ over meer vrijheden beschikt dan op het vasteland, eisen algemeen, actief en passief kiesrecht in 2017. Zij willen niet alleen kandidaten voor de functie van hoofdbestuurder kunnen kiezen, maar die ook kunnen voordragen zonder inmenging van de autoriteiten in Beijing. De kans dat de Chinese partijleiders tot concessies bereid zullen zijn, is gering.

In de ogen van Beijing zijn de demonstranten in Hongkong wetsovertreders die zo snel als mogelijk gearresteerd moeten worden. In China zelf wordt de berichtgeving uit Hongkong nog steeds gecensureerd, hoewel de totale blokkade van de verslaggeving intussen is opgeheven. Vooral tegenstanders van de demonstranten, onder wie ambtenaren, benadeelde winkeliers en taxichauffeurs en berichten over de verdeeldheid onder de studentenleiders krijgen ruime aandacht.

    • Oscar Garschagen