Oud-bestuursvoorzitter Rochdale aangeklaagd wegens meineed

Hubert Mollenkamp, voormalig bestuursvoorzitter bij Rochdale, tijdens de hoorzitting van de parlementaire enquetecommissie Woningcorporaties in juni dit jaar. Foto ANP/Martijn Beekman

Voormalig bestuursvoorzitter Hubert Möllenkamp van woningcorporatie Rochdale wordt vervolgd voor het plegen van meineed. Volgens het Openbaar Ministerie heeft Möllenkamp op 6 juni van dit jaar als getuige onder ede gelogen tegen de parlementaire commissie Woningcorporaties.

Tijdens het getuigenverhoor kreeg Möllenkamp de vraag of hij ooit geld of gunsten had aangenomen ten bate van zichzelf. Daarop antwoordde de oud-bestuursvoorzitter met “Nooit.” Verder zei Möllenkamp over steekpenningen: “Ze zijn me nog nooit aangeboden en ik heb ze nog nooit gevraagd.” Dat citaat heeft het OM eveneens opgenomen in de meineedaanklacht.

Toch vervolgd

In oktober maakte het OM namelijk bekend dat het Möllenkamp toch gaat vervolgen op verdenking van fraude, het aannemen van steekpenningen, valsheid in geschrifte en witwassen. Gezien de aard van dat strafrechtelijke onderzoek kan het volgens het OM niet anders dan dat de voormalige bestuursvoorzitter met zijn ontkennende woorden heeft gelogen.

Er loopt ook een civiele procedure tegen Möllenkamp. Zijn oude werkgever Rochdale heeft zes miljoen euro teruggevorderd wegens oplichting en het aannemen van steekpenningen.

    • Sam de Voogt