Opnieuw hevige rellen in Hongkong

De politie zette wapenstokken en pepperspray in bij de rellen in Hongkong. Foto AFP / Dale de la Rey

De rellen in Hongkong hebben een nieuw hoogtepunt bereikt. Vanmorgen zijn meer dan veertig demonstranten opgepakt, het regeringsgebouw is tijdelijk gesloten en de politie gaat de demonstranten te lijf met wapenstokken en pepperspray. Er zijn veel gewonden gevallen, onder wie vier agenten. Dat meldt persbureau Reuters.

Afgelopen nacht zijn duizenden betogers de straat op gegaan. Ze bezetten het Admiralty Centre, een druk zakendistrict in Hongkong. Het regeringsgebouw is tijdelijk gesloten vanwege de chaos, meldt Reuters. Toen de politie de betogers opriep zich terug te trekken, vielen veel betogers agenten aan. Hierbij zijn vier agenten gewond geraakt.

Ook betogers raakten gewond. Het is onduidelijk om hoeveel mensen het gaat. Sommigen lagen bewusteloos op straat of hadden grote, bloedende hoofdverwondingen. Tientallen demonstranten zijn opgepakt.

Voor autoriteiten is de grens bereikt

Inmiddels wordt al meer dan twee maanden gedemonstreerd in Hongkong. De betogers willen meer democratie. In de eerste weken van de protesten gingen meer dan 100.000 Chinezen de straat op, voornamelijk jongeren. Ze protesteren voornamelijk voor het recht om in algemene verkiezingen de bestuurlijke leider van Hongkong kandidaat te mogen stellen en te kiezen. De autoriteiten in China gaan hier niet mee akkoord. De protesten verliepen grotendeels vreedzaam, tot nu.

Voor de politie en Chun-ying Leung, de leider van Hongkong, is met de nieuwe rellen een grens bereikt. Leung roept de demonstranten op om maandagavond niet opnieuw de straten op te gaan. Ook zei hij dat de politie tot nu toe tolerant is geweest en dat het nu tijd is voor ‘’resolute actie’’. Hij reageerde echter niet op de vraag of de politie de straten waar de rellen plaatsvinden zal ruimen.

    • Fleur Willemsen