NRC Boeken oogst: dit zijn onze beste boeken van de maand november

Welke titels die zijn besproken door NRC Boeken moeten we onthouden? Aan het begin van de maand kiezen boekenredacteuren Arjen Fortuin en Toef Jaeger de fictie- en non-fictieboeken van de afgelopen maand die u niet mag vergeten.

Fictie

Het einde van de rode mens - Svetlana Alexijevitsj


Epos over Rusland in de 20ste eeuw aan de hand van individuele getuigenissen. Een magnifiek en overweldigend boek waarin je nog meer teleurgestelde mensen tegenkomt, wier leven na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie alleen maar verder is ontwricht. Je kunt niet om dit boek heen als je Poetin en zijn 140 miljoen onderdanen wilt begrijpen. Want nergens is de geschiedenis in de twintigste eeuw zo bloedig tekeer gegaan als op het grondgebied van de voormalige Sovjet-Unie.
Dit boek werd op 7 november gerecenseerd in de Boekenbijlage door voormalig Ruslandcorrespondent en huidig Chef Boeken Michel Krielaars. Abonnees kunnen diens recensie hier teruglezen.

Ik kom terug - Adriaan van Dis


‘Eerlijk zijn.’ Het staat er drie keer achter elkaar, in het vijfde hoofdstuk van Ik kom terug, de nieuwe roman van Adriaan van Dis. Een roman is het niet, deze nieuwe Van Dis. Het is een memoir van een man die probeert genadig voor zijn (welbeschouwd vreselijke) moeder te zijn, en genadeloos voor zichzelf.
Dit boek werd op 7 november in de Boekenbijlage gerecenseerd door literair redacteur Arjen Fortuin
Abonnees kunnen diens recensie hier teruglezen.

Mrs Bridge - Evan S. Connell


In Evan S. Connells klassieke tweeluik Mrs Bridge (1959) en Mr Bridge (1969) wordt een huwelijk geschetst van twee langs elkaar heen levende echtelieden die gevangen zitten in de mores van die burgerij. De sterkste van de twee romans is Mrs Bridge, het portret van een huisvrouw in Kansas City, getrouwd met een goedbetaalde maar bijna onzichtbare jurist en moeder van drie kinderen. In 117 ultrakorte hoofdstukken schetst Connell trefzeker haar dagelijks leven. Hoewel veel van die hoofdstukjes uiterst geestig zijn, bouwt zich beetje bij beetje iets anders op: een meelijwekkende beklemming.
Dit boek werd op 14 november in de Boekenbijlage gerecenseerd door schrijver en recensent Amerikaanse literatuur Auke Hulst. Abonnees kunnen diens recensie hier teruglezen.

22.04 - Ben Lerner


In zijn tweede roman, het voortreffelijk vertaalde 22.04, werkt de Amerikaanse auteur Ben Lerner (1979) uit hoe fictie een feit wordt in het leven van de verteller, die vele obsessies heeft – en een bovenmatige interesse voor zichzelf. Niet echt gemakkelijk, maar wel briljant.
Dit boek werd op 21 november gerecenseerd in de Boekenbijlage door fictie redacteur Toef Jaeger. Abonnees kunnen haar recensie hier teruglezen..

De harpij - A.N. Ryst


‘Donkere instincten, achterdocht en wantrouwen, jaloezie en ergernis, onderdrukking van het zwakkere’. Een kampvuurvertelling die je beduusd achterlaat, geschreven door A.N. Ryst, pseudoniem van tweevoudig winnaar van de Gouden Griffel Daan Remmerts de Vries. Hij bracht het boek, zo zei hij in NRC Handelsblad, “deels uit verontwaardiging” onder een andere naam uit.
Dit boek werd op 14 november in de Boekenbijlage gerecenseerd door recensent Thomas de Veen. Abonnees kunnen diens hele recensie hier lezen.

Non-fictie

Berlijn: Biografie van een nieuwe stad - Peter Schneider


Na de val van de Muur groeide het ongedeelde Berlijn uit tot hipste stad van de wereld. Met een goed oog voor veelzeggende en absurde anekdotes brengt Schneider een ode aan de stad. Want wie wist dat het grootste deel van de Muur is hergebruikt in de nieuwe snelwegen in Oost-Duitsland? Zo werd de verticale Muur horizontaal.
Dit boek werd op 7 november in de Boekenbijlage gerecenseerd door non-fictie redacteur Bernard Hulsman. Abonnees kunnen diens hele recensie hier lezen.

Israël verdeeld - Jona Lendering


Er zijn veel boeken geschreven over Jezus en zijn tijd, en toch zijn er weinig zo helder als het nieuwe boek van Jona Lendering. Deze vrijgevestigde historicus – en recensent in deze bijlage – schreef eerder grote boeken over Alexander de Grote en de Romeinen in Nederland. Nu laat hij, in dit goed geschreven en beredeneerde geschiedverhaal, zien ook de historische slangenkuil van het vroege christendom te beheersen.
Dit boek werd op 14 november in de Boekenbijlage gerecenseerd door Chef Wetenschap Hendrik Spiering. Abonnees kunnen diens hele recensie hier lezen.

Napoleon the Great - Andrew Roberts


Andrew Roberts, een van de bekendste historici van Groot-Brittannië, schreef een ambitieuze biografie over het Corsicaanse fenomeen Napoleon Bonaparte. De titel van zijn biografie zegt het al: Roberts vindt Napoleon een groot man, een van de indrukwekkendste genieën uit de geschiedenis van de mensheid. Die stelling tracht hij 900 pagina’s lang met een brede waaier van feiten en meningen te onderbouwen.
Dit boek werd op 21 november gerecenseerd in de Boekenbijlage door binnenland redacteur en non-fictie recensent Bart Funnekotter. Abonnees kunnen diens recensie hier teruglezen.

Een van ons - Åsne Seierstad


Je hoeft geen Noor te zijn om enige weerzin te moeten overwinnen voor je een boek gaat lezen over de terrorist Anders Breivik en het bloedbad dat hij in 2011 aanrichtte. Wie heeft er zin in een uitstapje van meer dan vijfhonderd pagina’s naar de hel? Åsne Seierstad geeft in Een van ons een aangrijpende weergave van de daden van Breivik. Alleen de politieke verantwoordelijkheid van de regering komt er bij haar bekaaid van af.
Dit boek werd op 28 november gerecenseerd in de Boekenbijlage door redacteur Juurd Eijsvoogel. Abonnees kunnen diens hele recensie hier teruglezen.

Geheime geliefden - Herman Gorter


De gevoelsdichter, revolutionair en dogmaticus hield oprecht en tegelijkertijd van drie vrouwen. Dat bewijzen de nu gebundelde, stralende brieven die hij aan zijn minnaressen schreef. Een charismaticus met een groot reservoir aan liefde!
Dit boek werd op 28 november gerecenseerd in de Boekenbijlage door Leo Vroman-biografe Mirjam van Hengel. Abonnees kunnen haar recensie hier teruglezen.

    • Roderick Nieuwenhuis