Nederlandse diplomate Kaag benoemd tot gezant voor Libanon

De Nederlandse diplomate Sigrid Kaag tijdens een persconferentie over Syrische chemische wapens in april van dit jaar. Foto EPA/STR

De Nederlandse diplomate Sigrid Kaag is benoemd tot speciaal gezant voor Libanon. Dat maakte secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties vandaag bekend in een verklaring. Kaag leidde eerder de ontwapeningsmissie van de Verenigde Naties in Syrië.

In haar nieuwe functie vervangt Kaag de Brit Derek Plumbly. Libanon, 3,5 keer zo klein als Nederland met vier miljoen inwoners, heeft te kampen met een grote stroom vluchtelingen vanuit Syrië en toenemende terroristische dreigingen.

1.300 ton aan chemische wapens

De 53-jarige Kaag was tot voor kort namens de Verenigde Naties en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) verantwoordelijk voor de vernietiging van chemische wapens in het land van president Bashar al-Assad. In september eindigde die missie nadat de laatste opgegeven wapens - zo’n 1.300 ton in totaal - onschadelijk waren gemaakt. Er bestaan vermoedens dat het Syrië, het buurland van Libanon, nog steeds (niet opgegeven) chemische wapens herbergt.

Kaag, geboren in Zeist, werkt sinds 1994 bij de Verenigde Naties. Ze werkte voor VN-knderfonds Unicef en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en sinds 2010 was ze assistent-secretaris-generaal van het VN-ontwikkelingsprogramma (UNDP).

    • Sam de Voogt