Naar deze acts luisteren we in 2015 volgens de BBC

Zangeres Rae Morris (links) met de Londense artiest Fryars in de videoclip van 'Cold'. Morris staat op de longlist van de BBC Sound of 2015, een lijst met veelbelovende artiesten voor volgend jaar.
Zangeres Rae Morris (links) met de Londense artiest Fryars in de videoclip van 'Cold'. Morris staat op de longlist van de BBC Sound of 2015, een lijst met veelbelovende artiesten voor volgend jaar. Screenshot Youtube.com

Zoals ieder jaar stelt de BBC een lijstje samen met artiesten die het komende muziekjaar wel eens heel groot kunnen worden. Qua muzikale voorspellingen zitten ze er niet vaak naast, dus luister mee naar de longlist van de BBC Sound of 2015.

Herinneren we ons Haim nog? De Amerikaanse meidenrockband stond in 2013 op de lijst, versloeg de andere veertien ‘uitverkorenen’ en kreeg daarna de wereld aan hun voeten. Waar ze ook stonden, uitverkochte shows, ook in Nederland. Hun album Days Are Gone bereikte op diverse hitlijsten de hoogste notering. Dat kan dus de impact zijn van zo’n gezaghebbende lijst. Die wordt elk jaar samengesteld uit een poll van 140 professionals uit de muziekindustrie, waaronder journalisten, dj’s en bloggers. Overigens komt het meerendeel van de getipte artiesten uit het Verenigd Koninkrijk, met een enkele uitzondering daargelaten.

Deze kennen we van vorig jaar

Van de BBC Sound of 2014 zijn de namen van bijna de helft van de acts blijven hangen: FKA Twigs (stond op Amsterdam Dance Event afgelopen oktober), Royal Blood (speelde op Lowlands), Sam Smith (die won trouwens, speelde afgelopen weekend in Utrecht), George Ezra (Best Kept Secret), Nick Mulvey (Lowlands, North Sea Jazz) en Jungle (al een hoogtepunt op London Calling, eind deze week in de Melkweg).

Maar dan nu: wie staan er op de lijst voor komend jaar? We hebben de vijftien artiesten voor je verdeeld in vier categorieën.

Singer-songwriters

 • Soak: een 17-jarige die songtitels graag fonetisch spelt (‘Blud’ en ‘Shuvels’ bijvoorbeeld), en ondertussen met kinderstem fijntjes en met overtuiging zingt dat je best niemand mag zijn.
 • Lapsley: deze Liverpoolse producer en zangeres maakt langzame liedjes met heldere doch licht hese stem en aparte geluiden (zoals het pingelliedje uit een ballerina-in-een-doosje).
 • James Bay: man met hoed, man met gitaar, man met stem met pijnlijke randjes en man die op zoete wijze het zeer van je hart af kan schrapen.

Rap/hiphop

 • Stormzy: klinkt als een hele boze jongen die een hoop moet verwerken, met plat Zuid-Londens accent. Komt uit de grime-scene (= Britse gangsta rap, bekend geworden door Dizzee Rascal).Denk ook aan aanstekelijke beats waarop je kunt meedeinen.
 • Raury: de Bon Iver van de hiphop, deze zanger en rapper uit het Amerikaanse Georgia. Denk singersongwriter-gitaarwerk vermengd met zoetgevooisde stem á la Pharrell en Frank Ocean, én met een nummer op de Hunger Games: Mockingjay part 1 soundtrack.
 • George the Poet: sociaal geëngageerde spoken word-artiest, wiens dictie de deephouse-beats omcirkelt met poëtische rijmschema’s.
 • Novelist: maakte eerder veel instrumentale songs, rapt er nu ook bij met dezelfde vocale inval en snelheid als Dizzee Rascal. En schuift ‘ie daar een beetje Gir uit Invader Zim in de laatste seconden van meest recente single ‘Shook‘?

Pop

 • Shura: prettige slaapkamer-r&b die zo uit de eighties komt rollen, en die je opzet als je opgerold in een dekentje wil wegkruipen in je bed op een regenachtige zaterdagmiddag.
 • Years&Years: Disclosure, pas maar op, dit Londense trio heeft prima housebeats om mee te concurreren. En dan hebben we het nog niet eens over het dansbare tropische tintje gehad.
 • Sunset Sons: attentie kattenliefhebbers: deze surfdudes uit Australië en Engeland staan met een kat op hun persfoto. Muzikaal gezien putten ze uit het vat ‘schurende-vocalen-met-piano-met-sterk-bas/gitaarlijntjes’.
 • Kwabs: als hij niet blijft lopen, wordt ‘ie naar beneden getrokken, zingt de Ghanese-Londenaar in zijn sterke single ‘Walk’. Denk hitgevoelige popsongs met jazz- en soulinvloeden door zijn diepe maar fluwelen stem.
 • Rae Morris: doet qua stemgeluid denken aan de hesere versie van landgenoot Ellie Goulding, maakt puntige popliedjes met sterke teksten over stukgelopen relaties (zoals bijvoorbeeld ‘Cold‘, met Fryars).
 • Shamir: klinkt als het soort muziek waar Steve Urkel met een hipper kapsel en meer gevoel voor muzikaliteit heel hard op zou gaan. Denk aan gezellige disco-achtige hiphopbeats.

Rock

 • Slaves: categorie jongens die je niet in een steegje wil tegenkomen op vrijdagnacht om drie uur, met bravoure van vroege Arctic Monkeys en pompende riffs.
 • Wolf Alice: lieve meisjesstem die wordt overrompeld door rollende grauwe gitaargolven. Denk aan duistere gitaarpop uit de nineties zoals grungeband Hole (maar dan beter gezongen. Sorry Courtney).

Veel Sound of 2015 op Eurosonic Noorderslag

Ook leuk om te weten: veel van de acts op de BBC-lijst spelen aankomende januari al in Nederland, en wel tijdens het Eurosonic Noorderslag-festival (elk jaar in januari in Groningen). ESNS is de Europese graadmeter voor welke bands je komend jaar in de gaten moet houden en waarschijnlijk terug gaat zien op Europese festivals. Låpsley, Shura, SOAK, Sunset Sons, Years & Years, Rae Morris en James Bay staan in ieder geval op het affiche voor Groningen.

De uitreiking van de Sound of 2015 vindt plaats op 9 januari 2015. Luister naar alle artiesten van de longlist via deze Spotify-playlist: