Pro-Russische partij grootste, pro-Europeanen meerderheid

In Moldavië hebben de pro-Europese partijen de verkiezingen gisteren nipt gewonnen. Dankzij het kiesstelsel, dat alleen partijen toelaat die de kiesdrempel van zes procent halen, krijgen drie pro-Europese partijen met een minderheid van de stemmen vermoedelijk toch een krappe meerderheid van de 101 zetels in het parlement. Het is echter de vraag of de drie pro-Europese fracties snel een stabiele regeringscoalitie zullen weten te vormen.

De morele winnaar van de verkiezingen is de pro-Russische socialistische partij die met 21,5 procent van de stemmen twee procentpunt meer aanhang heeft dan de nu nog regerende Liberaal-Democraten van ex-premier Vlad Filat. De socialisten worden openlijk gesteund door Rusland, dat zijn handen heeft afgetrokken van de Communistische Partij die volgens Moskou geen duidelijk keuze maakt tegen de EU. De communisten, tot voor kort altijd goed voor 40 tot 50 procent van de stemmen, zijn voor toenadering tot de Europese Unie maar willen de banden met Moskou niet op het spel zetten. De communisten zijn afgestraft voor dit laveren: ze kregen nog geen 18 procent.

Het anti-Europese blok was twee dagen voor de verkiezingen verzwakt door het besluit van de Hooggerechtshof om de pro-Russische partij Vaderland uit te sluiten omdat die geld uit Moskou had gekregen. De leider vluchtte meteen naar Rusland.