Misschien vindt jouw collega je wel een drakenkop

2008-02-09 12:08:21 DEN HAAG -In het Atrium in Den Haag viert de Chinese gemeenschap hun nieuwjaar tijdens de speciale bijeenkomst, de Openingsceremonie van het Chinees Nieuwjaar 2008. De Chinese gemeenschap in Den Haag viert zaterdag Chinees Nieuwjaar met een traditionele drakendans. ANP PHOTO ROBIN UTRECHT Foto ANP

En dat is niet omdat het maandag is.

Een Nederlandse mevrouw ziet al van jongs af aan mensengezichten om haar heen steevast veranderen in drakenkoppen. Ze heeft er haar hele leven al last van. De koppen hebben een zwarte reptielenhuid, krijgen lange oren en een lange snuit. En geel, groen, blauw of rood gekleurde ogen. De koppen kruipen ook uit stopcontacten en verschijnen op computerschermen.

Wanneer ze volwassen wordt en doorkrijgt dat niet iedereen zoiets ziet, wordt ze neerslachtig, raakt aan de drank, krijgt problemen met collega’s en wisselt vaak van baan. Medicijnen helpen niet. Ten einde raad e-mailt ze de Amerikaanse neuroloog Oliver Sacks, bekend van zijn boeken over patiënten met vreemde neurologische ziekten. Zoals de man die zijn vrouw voor een hoed aan zag.

Sacks verwees de vrouw naar Nederlandse behandelaren. Die schrijven, met Sacks als mede-auteur, in The Lancet, dat ze deze patiënt met prosopometamorphopsia uiteindelijk konden helpen met medicijnen. Zij is nu drie jaar grotendeels van haar hallucinaties verlost.

Het is een kort Lancet-artikel. De laatste zin is:

“Ze heeft haar baan de afgelopen drie jaar behouden en haar interactie met collega’s is sterk verbeterd.”

    • Wim Köhler