Michiel Kramer, topscorer die volgens de coach niet hard traint

Michiel Kramer bezorgt ADO een punt tegen het verfoeide Ajax. „Eén kans, één goal.”

Ajax-doelman Jasper Cillessen na het gelijkspel bij ADO Den Haag (1-1). Ajax stond lang voor, maar gaf de zege weg in de slotfase.ADO-verdediger Vito Wormgoor hier in duel met Lucas Andersen.

In zijn kenmerkende regenjas had Harry Vermeegen eind jaren negentig aangebeld bij de familie Kramer in de Rotterdamse wijk Zevenkamp. Of hij de kamer van de jonge Feyenoord-fan Michiel mocht bekijken? Eenmaal boven, in een ruimte vol spullen van Feyenoord, kwam de presentator met een verrassing die voor vaste kijkers van De Regenjas niet als verrassing kwam: Michiel mocht mee trainen bij Feyenoord. Was dat niet super? Het antwoord lag minder voor de hand: nee, de jongen durfde niet. Daarom zou het item de uitzending op Veronica nooit halen.

De toen verlegen, bangige Michiel Kramer (25) is nu wel op televisie te zien. Niet in een lollig voetbalprogramma van Harry Vermeegen, maar onder meer bij Studio Sport. Zo ook gisteren, toen de topscorer van de eredivisie zijn ploeg ADO Den Haag een punt bezorgde met zijn late gelijkmaker tegen Ajax: 1-1.

Zijn verlossende treffer viel toen er 85 minuten waren gespeeld op het kunstgras in Den Haag. Ajax, dat vroeg in de eerste helft op voorsprong was gekomen via Davy Klaassen, speelde tot dan toe alsof de zege al binnen was. Nonchalant en loom. Waarna het wederom die slungel was die toesloeg namens ADO. En dan raakte hij de bal niet eens heel lekker. „Eén kans, één goal”, was naderhand het treffende commentaar van Ajacied Joël Veltman die de 1.95 meter lange spits van ADO moest verdedigen.

Politiebegeleiding

Veltman baalde, terwijl het volk in het stadion een feest vierde dat alleen kan ontstaan na wedstrijden tegen Ajax. De Amsterdamse club wordt in Den Haag zo gehekeld dat zelfs bestuursleden en medewerkers van Ajax TV onder politiebegeleiding richting Amsterdam worden geëscorteerd.

Het is om uit te sluiten dat intimiderend gescheld op de tribune niet wordt omgezet in daden die het imago van ADO weer verslechteren. Het gaat juist zo goed. Ouders durven hun kinderen weer mee te brengen naar het stadion, waarbij het scheelt dat supporters uit Amsterdam nog altijd niet welkom zijn in Den Haag.

Ook voor sommige spelers is Ajax thuis de wedstrijd van het jaar. Vooral voor iemand als Kramer, met zijn voorliefde voor Feyenoord. Dat is ook waar hij ooit hoopt te spelen als hij zich op deze wijze blijft manifesteren.

Reëel? „In potentie vind ik hem een goede spits”, zegt zijn trainer Henk Fraser desgevraagd. Maar de oefenmeester van ADO plaatst direct een kanttekening, waaruit twijfel blijkt. „Hij kreeg vandaag wel weer kramp.”

Zeurende spieren, dat overkomt wel meer spelers in een slopend duel. Maar in het geval van Kramer is er een aanwijsbare oorzaak: volgens zijn coach traint de spits niet hard genoeg.

Fraser, die zelf bij Feyenoord speelde en daarom weet wat er wordt gevraagd aan de top, ziet graag volledige toewijding bij zijn spelers. Maar vervolgens moet hij in Voetbal International lezen dat Kramer niet gelooft in het nut van hartslagmeters. En dat Gianni Zuiverloon zich prettiger voelt bij de werkwijze in Engeland, waar trainen soms meer wegheeft van bezigheidstherapie, even oneerbiedig gezegd. „Maar daar spelen ze veel meer wedstrijden. Wij spelen geen drie wedstrijden per week”, zegt Fraser. Zuchtend: „Bij ADO zeggen spelers dat ze hun best doen. Dat is blijkbaar het maximale.”

Disneyland

Als de topscorer zelf het journaille te woord staat, wordt duidelijk waar Fraser op doelt. De gestelde vraag: verdiep jij je van tevoren wel eens in je tegenstander? Het antwoord, inclusief vette grijns: „Nee, ik heb genoeg andere dingen te doen.”

Spelen met zijn zoontje Jordan bijvoorbeeld. Sinds diens geboorte, is het spel van Kramer stukken beter. Er zijn jonge vaders die met holle ogen op hun werk verschijnen, maar Kramer blijkt een voetballer die rendeert bij het vaderschap. Niets voor niets heeft hij de naam van Jordan laten tatoeëren op zijn onderarm.

„Hij zit heerlijk in zijn vel”, merkt medespeler Vito Wormgoor op. Toen ze onlangs een weekeinde vrij waren vanwege interlandvoetbal, zijn ze met hun beider gezinnen naar Disneyland Parijs geweest. „Toen zag ik echt de zorgzame vader. Hij doet wel stoer, maar eigenlijk heeft hij een heel klein hartje. Dat vind ik zo mooi aan hem.”

Kramer is een betere voetballer dan je op het oog zou zeggen. Hij oogt slungelig, niet bepaald sterk en lijkt geen technicus. Maar schijn bedriegt. Hij is weldegelijk sterk, en handig met de bal.

„Kopduels zijn moeilijk te winnen. En als hij op stoom is, is hij vrij rap”, zegt Joël Veltman van Ajax. „Hij gaat wel eens over de schreef, maar dat is zijn spel. Hij blijft sportief.”

Dat harde spel had Kramer in de eerste helft zomaar een rode kaart kunnen opleveren na zijn stevige tackle op de iele Thulani Serero van Ajax. Scheidsrechter Gözübüyük bestrafte de charge met geel, waardoor de Haagse hoop op hem gevestigd bleef.

Met hem in de ploeg kan ADO een ander spelletje spelen: de lange bal, in plaats van combinatiespel over de grond. „Het geeft ons vertrouwen dat we de bal altijd bij hem kwijt kunnen”, zegt verdediger Wormgoor. „Maar Michiel kan het niet in zijn eentje, hè.”

    • Fabian van der Poll