Rechtszaak tegen vrachtkartel

Deutsche Bahn eist geld van luchtvaartkartel.
Deutsche Bahn eist geld van luchtvaartkartel. Foto Bloomberg

Het Duitse nationale spoorbedrijf Deutsche Bahn begint een rechtszaak tegen elf luchtvaartmaatschappijen, waaronder Air France-KLM. Dochterbedrijf DB Schenker, wereldwijd actief als vervoerder van luchtvracht, is benadeeld door kartelvorming van de maatschappijen. DB claimt een vergoeding van 1,76 miljard euro.

De rechtzaak vloeit voort uit de boetes die luchtvaartmaatschappijen eind 2010 kregen van de Europese Commissie wegens prijsafspraken over vrachtvervoer, tussen 2000 en 2006. De totale boete was 800 miljoen euro. De maatschappijen hanteerden dezelfde tarieven voor de toeslagen voor brandstof en veiligheid, en weigerden commissie te betalen aan hun klanten, de vrachtmakelaars. Door het ontbreken van commissie konden geen kortingen worden verleend en dat is in strijd met Europese concurrentieregels. (NRC)