Liefde alom voor ‘nieuwe president’

Het Front National verstevigt op een congres in Lyon de banden met Rusland en Wilders.

Marine Le Pen kust PVV-leider Geert Wilders die zaterdag te gast was op het partijcongres van haar Front National. Foto Reuters

Het Front National, dit weekend blakend van zelfvertrouwen bijeen voor een partijcongres, „staat niet alleen” in zijn kritiek op de EU en steun aan Rusland, zegt partijleider Marine Le Pen halverwege de zaterdag. Om dat te bewijzen, onthaalt ze op het immense podium in Lyon een stoet aan politieke vrienden. Niet slechts de traditionele bondgenoten uit Oostenrijk, België en Italië treden aan, maar ook een Bulgaar en een prominente gezant van Vladimir Poetins Verenigd Rusland blijken van de partij.

Et last but not least...”, roept Le Pen met schelle stem: „Geert Wilders!” Nog voordat de PVV-leider een woord heeft gesproken, krijgt hij van de ruim 2.000 congresgangers al een staande ovatie. Het is een voorrecht, leest hij in het Frans, om te mogen spreken „voor mijn vriendin, Marine Le Pen, de volgende president van Frankrijk”. Gejuich. Als hij zegt „criminelen, jihadisten en illegalen” te willen „uitzetten” zet de FN-aanhang massaal de traditionele antivreemdelingenslogan ‘On est chez nous’ in. „En laat ze nooit meer terugkeren”, zweept Wilders de zaal verder op.

Maar direct na zijn toespraak schiet hij het podium af, terwijl de andere buitenlandse gasten blijven zitten. Een voor een scharen zij zich achter de steeds pro-Russischer FN-koers.

Net als Matteo Salvini van de Italiaanse Lega Nord en Heinz-Christian Strache van de Oostenrijkse FPÖ, gaat de Rus Andrej Isajev, een van de vicevoorzitters van de Doema, tekeer tegen de sinds het conflict in Oekraïne ingestelde EU-sancties tegen Rusland. De huidige machthebbers in Kiev zijn „ideologische erfgenamen van bondgenoten van Hitler”, buldert hij onder applaus van Marine Le Pen.

„Ons Europa loopt van de Atlantische Oceaan naar de Oeral en niet van Washington naar Brussel”, had zij eerder over haar nieuwe wereldorde gezegd. Dat de Franse regering de levering van een oorlogsschip aan Moskou vanwege de situatie in Oekraïne heeft opgeschort, is volgens haar „een ernstige politieke fout”.

Het FN erkende vorige week een lening van 9 miljoen euro uit Rusland te hebben gekregen (nadat Franse en andere Europese banken geld hadden geweigerd) en stuurde eerder deze maand nog waarnemers naar de separatistenverkiezingen in Donetsk.

Hoewel de PVV en het FN dit voorjaar nog intensief samenwerkten en na de verkiezingen voor het Europarlement (vergeefs) probeerden in Brussel een politieke groep op te zetten, lag Le Pens openlijke steun aan Moskou sinds de crash van de MH17 wat moeilijk in de PVV.

Maar het optreden van Wilders in Lyon toont volgens FN-kopstuk Louis Aliot, vicevoorzitter en partner van Le Pen, dat de banden nog uitstekend zijn. „We hoeven het natuurlijk niet over alles eens te zijn om in Europees verband te kunnen samenwerken”, zegt hij. „Misschien heeft de PVV moeite met ons Rusland-standpunt, wij begrijpen weinig van de Israël-positie van de PVV”, vergoelijkt hij.

Niet eerder sinds de oprichting in 1972 stond het FN er zo goed voor. De partij gaat in alle peilingen voorop en heeft onder partijleider Marine Le Pen, in 2011 aangetreden en nu met 100 procent van de stemmen herkozen, een gedaantewisseling ondergaan. Liepen op congressen vroeger nog bovenmatig veel excentrieke Asterix-snorren en kaalhoofdige kleerkasten rond, nu is de achterban zichtbaar verjongd, eloquent en gehesen in strak gesneden pakken.

„Haar vader Jean-Marie wilde vooral treiteren, terwijl onder Marine het FN een machtspartij is geworden”, zegt politicoloog Pascal Perrineau, aanwezig in Lyon. Maar vooral in het zuiden heeft Le Pen senior nog veel aanhang. Op het congres donderpreekt hij onder groot enthousiasme tegen een „islamitische tsunami”. Zijn oogappel en geestverwant Marion Le Pen (25) verzilvert de steun voor haar opa door als eerste te eindigen bij verkiezingen voor het Centraal Comité.

„Het is in het huidige politieke klimaat niet meer onvoorstelbaar dat Marine Le Pen daadwerkelijk president wordt”, zegt Perrineau. „Dat zou een aardverschuiving zijn. Trekt zij Frankrijk uit de EU, dan is dat de facto het einde van de EU.”

De onoverwinnelijkheid straalt er vanaf als zij zondag in een volle congreszaal aan haar slottoespraak begint. Een stem op het FN is „de enige waarborg voor de republiek”, zegt Marine Le Pen na een economisch verhaal tegen globalisering en „ultraliberalisme”. „Niemand twijfelt meer of we in 2017 de tweede verkiezingsronde halen. Wij zijn de toekomst!”

    • Peter Vermaas