Jij zorgt dat de Atletiekunie profiteert van de derde loopgolf

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Accountmanager
Bedrijf: De Atletiekunie, de KNVB van de atletiek. Er werken veertig mensen.
Wat opvalt aan de vacature: “Iedereen doet aan atletiek. Het is de basis van onze motorische vaardigheden.”

Wat doe je dan eigenlijk?

Jij adviseert honderd Nederlandse atletiekverenigingen over hun beleid. “Wij weten precies wanneer leden van een bepaalde vereniging lid worden en wanneer ze afhaken”, zegt adjunct-directeur Frank Koomen. Op basis daarvan kan je de vereniging advies geven over hoe atletiek spannend te houden voor een zestienjarige puber. Je geeft ook financieel advies. “Als het slecht gaat met een vereniging ben jij degene die het opvalt dat hun contributie aan de lage kant is.”

Of je roept de gemeente tot de orde omdat de vereniging nauwelijks subsidie meer krijgt. Financiële problemen komen regelmatig voor, want een atletiekcomplex is duur in aanschaf en onderhoud. Jij zorgt dat een complex elke drie jaar gekeurd wordt door vrijwilligers. Zitten er geen hobbels in de hardloopbaan en geen gaten is de discuskooi?

Maar je bent lang niet altijd bezig met crisismanagement. “Je taak is ook om het profijt te vergroten van de dingen die goed gaan”, zegt Koomen. Weet een vereniging veel pubers vast te houden door af en toe een feestje te organiseren? Jij geeft de tip aan verenigingen die het nog niet doen.

Wat verdient dat?

Tussen de 2.700 en 4.100 euro bruto per maand. En een auto, want in Noordoost-Groningen zit ook een atletiekvereniging. “Veel kan je telefonisch afhandelen, maar je zult af en toe ook je gezicht moeten laten zien”, zegt Koomen.

Waarom zoeken ze iemand?

Je voorganger was oorspronkelijk hardlooptrainer, en gaat zich daar weer mee bezig houden. “Met die expertise blijft hij ons ondersteunen bij de hardloopprojecten die we nu opzetten”, zegt Koomen. De Atletiekunie speelt namelijk in op de derde loopgolf. “We bieden Running Coach aan, een trainingsprogramma ingesproken door Renate Wennemars“, zegt Koomen. En de unie biedt een hardlooptrainer aan op hockeyclubs. “Ouders die hun kinderen naar hockeytraining brengen, kunnen zo ook een uurtje sporten.”

“We willen niet een clubje oude mannen zijn die alleen maar regeltjes verzint.”

Wat voor collega moet je zijn?

Je moet snel doorhebben wat er speelt en daarop inspelen met een advies. “Atletiekverenigingen draaien op vrijwilligers, waardoor het bestuur vaak de neiging heeft om zich druk te maken over wie er vanavond achter de bar staat.” Dat moet jij doorhebben. En je bent in staat om mensen ervan te overtuigen dat ze iets moeten doen aan die rode cijfers.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Je houdt van atletiek, dit is de kans om er fulltime mee bezig te zijn en de sport ook echt te helpen. Daar moet je wel wat voor over hebben. “Vrijwilligers hebben overdag een betaalde baan, dus het contact zal vaak ‘s avonds zijn”, zegt Koomen. Daarom rijd je soms midden in de nacht door een volledig verlaten Noordoost-Groningen. Maar je bent sportief, dus de volgende ochtend loop je op Papendal samen met je collega’s de vermoeidheid er gewoon even uit.

    • Pim Brasser