Honger dreigt voor Syrische vluchtelingen wegens geldtekort

Meer dan 1,7 miljoen Syrische vluchtelingen dreigen in de koude wintermaanden zonder voedsel komen te zitten door een geldtekort bij het Wereld Voedselprogramma (WFP). Dat heeft de organisatie van de Verenigde Naties zojuist bekendgemaakt.

Koerdische vluchtelingen uit de Syrische stad Kobani in de rij voor voedsel. Foto Reuters / Osman Orsal

Een voedseltekort dreigt voor meer dan 1,7 miljoen Syrische vluchtelingen wegens een geldtekort bij het Wereldvoedselprogramma (WFP). Dat heeft de organisatie van de Verenigde Naties zojuist bekendgemaakt.

Door het tekort aan geld is de VN-organisatie per direct gestopt met het uitdelen van voedselbonnen aan vluchtelingen in Jordanië, Libanon, Turkije, Irak en Egypte. Directeur Ertharin Cousin stelt dat de gevolgen hiervan desastreus zijn:

“Een opschorting van het WFP-voedselhulpprogramma is gevaarlijk voor de gezondheid en de veiligheid van deze vluchtelingen en zorgt in de buurlanden voor grotere spanningen, instabiliteit en onveiligheid. De tijdelijke stop van het voedselhulpprogramma zal desastreus zijn voor de families die al zo veel te verduren hebben.”

De Wereldvoedselorganisatie stelt per direct 64 miljoen dollar nodig te hebben om de vluchtelingen in december van voedsel te kunnen voorzien. Veel landen hebben wel geld toegezegd, maar niet overgemaakt. Zodra de donoren dat wel doen, worden de voedselbonnen weer uitgedeeld.

Voedselbonnen

De Wereldvoedselorganisatie heeft sinds het begin van het conflict in Syrië eind 2011 in totaal meer dan achthonderd miljoen dollar aan voedselhulp verdeeld onder vluchtelingen. De organisatie claimt in totaal ruim anderhalf miljard dollar nodig te hebben gehad in die periode. Dat betekent dat maar 56 procent daadwerkelijk door donoren is overgemaakt.

De voedselbonnen komen ten goede van lokale ondernemers in de landen die de vluchtelingen opvangen, stelt de VN-organisatie. De tijdelijke stop op het uitdelen van bonnen is volgens de Wereldvoedselorganisatie daardoor ook een ramp voor de lokale economie. De WFP legt in een filmpje uit hoe het systeem werkt:

    • Eva Smal