Goed, die ruzie tussen Nederland en Turkije

Illustratie Pavel Constantin

Met zijn opmerkingen over Turkse Nederlanders heeft minister Asscher het integratiedebat op scherp gezet. En dat is maar goed ook, schrijven Froukje Santing en Lily Sprangers.

Minister Lodewijk Asscher, belast met integratie, kiest graag voor de aanval om zijn gelijk af te dwingen. Zo ook in de aanpak van Turks-islamitische organisaties in Nederland die volgens hem niet alleen de integratie belemmeren, maar eveneens hun oren laten hangen naar het conservatief-religieuze bewind in Ankara. Na het uitdelen van zo’n typisch Asscheriaanse zweepslag slaagde hij er tot nu toe in om alsnog de dialoog te vinden met individuen en organisaties. Maar de afgelopen twee weken lijkt de bewindsman zijn hand te overspelen. Turkse Nederlanders laten zich niet langer gewillig naar het offerblok leiden, alvorens ze hun mond mogen opendoen. Daarvoor zijn ze teveel Nederlands geworden. Ze willen als gelijkwaardige burgers worden bejegend.

Daarin worden ze gesteund door de regering in Ankara die evenals Asscher de confrontatie opzoekt. Turkse Nederlanders – door Ankara omschreven als „onze onderdanen” – worden gediscrimineerd en zijn het doelwit van xenofobische, islamofobische en racistische beschuldigingen, verklaringen en aanvallen in Nederland. Onacceptabel, aldus het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Met de knetterende ruzie in de afgelopen dagen tussen Nederland en Turkije en de breuk eerder deze maand van twee Kamerleden van Turkse origine met de PvdA lijkt de geest in integratieland definitief uit de fles. En dat is maar goed ook. Want al dat bekvechten heeft een hoop informatie opgeleverd die al lang onder de oppervlakte sluimerde: de toegenomen frustratie van migranten (van hoog - tot laag opgeleid) dat er in het integratiebeleid te weinig ruimte is voor hun eigenheid. De minister hamert op de acceptatie van liberale, individualistische waarden en normen en heeft te weinig oog voor de functionele integratie: onderwijs, werk, het tegengaan van discriminatie.

Lees verder in NRC Handelsblad: ‘Goed, die ruzie tussen Nederland en Turkije’ (€)