Genieten met het grote Sinterklaaskookboek

None

Zou Sinterklaas aan koken doen? Ik zie hem al staan in z’n Spaanse keukentje. Mijter afgezet, want dat werkt zo onhandig. Mouwen van z’n tabberd opgerold, anders zouden ze maar vies worden. Z’n witte handschoenen houdt hij vast aan, dat dan weer wel – een man van zijn leeftijd moet toch enig decorum behouden, zelfs als hij niet in functie is. En op het aanrecht een opengeslagen boek.

Wat zou daarin staan, in het kookboek van de Sint? Tapas? Het ultieme recept voor kruid- en pepernoten? Er zijn dingen die de Sint zorgvuldig geheim houdt, en dit is er een van. We hebben geen idee wat de goedheiligman in zijn privéleven uitspookt. Maar dat neemt niet weg dat het best leuk is erover te fantaseren. Ik deed het in elk geval onwillekeurig toen ik Het Grote Sinterklaaskookboek van Anneke Ammerlaan en Yolande van der Jagt in handen kreeg.

Zwaar, stevig gebonden in een rood linnen kaft met sierlijke vergulde letters; het boek ziet er precies uit zoals een Groot Sinterklaaskookboek eruit zou moeten zien. De 200 pagina’s Sintrecepten maken het tot een meer dan uitvoerig voorpret-, pakjesavond- en nagenietboek. Een boek dat je elk jaar halverwege november uit de kast haalt om het met tegenzin een maand later weer op te bergen.

Ammerlaan en van der Jagt hebben zich duidelijk met veel plezier uitgeleefd op het thema. Bijna alle recepten hebben een link met ofwel klassieke Sintlekkernijen (van gevulde speculaas en borstplaat tot zoute speculaas-popcorn), ofwel oudhollandse Sinttradities (een kaaskaartspel, bisschopswijn) ofwel Spanje (erwtensoep met chorizo, de paella van Sinterklaas), ofwel de kleur oranje (smoothie van wortel en mandarijn, pompoensoep met peterselie-amandelpesto).

En als het heerlijk avondje voorbij is zijn er nog de gerechten die je met de restjes kunt maken. Chocoladeletterfondue met vijfkruidenpoeder bijvoorbeeld. Citroencheesecake met een bodem van overgebleven kruidnoten. Je zou bijna hopen dat de auteurs volgend jaar komen met het Grote Kerstmankookboek. Kunnen we halverwege december zo overstappen. Ik zie hem trouwens al staan in zijn keukentje op de Noordpool…