Cultuur

Het is vandaag Cyber Monday: de drukste online winkeldag van het jaar

Foto Bloomberg

Gefeliciteerd. Het is Cyber Monday, na de Chinese Singles Day wereldwijd de grootste feestdag voor online retailers. Ook Bol.com verwacht topdrukte - maar die is meer te danken aan de hulpsinterklazen.

Cyber Monday waait over. Een beetje dan. Nederlandse webwinkels van merken als Sony, HP en Lenovo besteden speciaal aandacht aan de maandag na Thanksgiving, waarop webwinkels als Amazon door kortingsacties hun grootste omzet van het jaar draaien. Zelfs de V&D-webwinkel doet mee.

De omzet op Cyber Monday is in de VS groter dan tijdens Thanksgiving en Black Friday

Maar de grootste Nederlandse webwinkels laten Cyber Monday aan zich voorbijgaan. Bol heeft wel wat anders aan zijn hoofd. De maandag voor 5 december is altijd de allerdrukste dag van het jaar, zegt woordvoerder Marjolein Verkerk:

“Die maandag zien we elk jaar topdrukte. Dit jaar zal die drukte naar verwachting op dinsdag aanhouden, omdat het sinterklaasfeest pas vrijdag is. Bol.com speelt meer in op Nederlandse en Vlaamse feestdagen.”

Ook voor Wehkamp.nl zijn Amerikaanse feestdagen niet interessant. “Voor de meeste Nederlandse gezinnen staat deze week in het teken van het sinterklaasfeest”, laat woordvoerder Dirk van den Bogaart weten. Voor Wehkamp is de omzetpiek overigens al voorbij: “Die zien we al eind november.”

Voor CoolBlue wordt vandaag waarschijnlijk “de drukste dag tot nu toe”, maar de webwinkel uit Rotterdam verwacht de grootste drukte vlak voor Kerst. En de V&D, die wél aan Cyber Monday doet? Die eet van twee walletjes: vandaag en morgen zijn daar namelijk ook de “grootste verkoopdagen online voor Sinterklaas”, laat de woordvoerder weten.

Nederlanders bestellen door het jaar heen meer online

Zo viert elke webwinkel zijn eigen feestje. Niet allemaal even gezellig overigens. De Apple Store ‘viert’ vandaag Wereld Aids Dag.