Geef hem één kans en het is een doelpunt

Michiel Kramer redde gisteren een punt voor ADO Den Haag in het duel met Ajax. Een jaar geleden was hij nog onbekend, nu is de 1,95 meter lange spits de verrassende topscorer van de eredivisie.

Michiel Kramer van ADO Den Haag viert zijn gelijkmaker in de thuiswedstrijd tegen Ajax. Foto ANP

In zijn kenmerkende regenjas had Harry Vermeegen eind jaren negentig aangebeld bij de familie Kramer in de Rotterdamse wijk Zevenkamp. Of hij de kamer van de jonge Feyenoord-fan Michiel mocht bekijken? Eenmaal boven, in een ruimte vol Feyenoord-spullen, kwam de presentator met een verrassing die voor vaste kijkers van De Regenjas niet als verrassing kwam: Michiel mocht meetrainen bij Feyenoord. Was dat niet super? Het antwoord lag minder voor de hand: nee, de jongen durfde niet. Daarom zou het item de uitzending op Veronica nooit halen.

De toen verlegen Michiel Kramer is nu wel op televisie te zien. Niet in een lollig programma van Harry Vermeegen, maar onder meer bij Studio Sport. Zo ook gisteren, toen de topscorer van de eredivisie zijn ploeg ADO Den Haag een punt bezorgde met zijn gelijkmaker tegen Ajax: 1-1.

Die lange slungel

Zijn verlossende treffer viel na 85 minuten. Ajax, dat vroeg in de eerste helft op voorsprong was gekomen via Davy Klaassen, speelde tot dan toe alsof de buit al binnen was. Nonchalant en loom. Waarna het wederom die lange slungel was die toesloeg namens ADO. „Eén kans, één goal”, was naderhand het treffende commentaar van Ajacied Joël Veltman die de 1,95 meter lange spits van ADO moest verdedigen.

Veltman baalde, terwijl de ADO-fans in het stadion een feest vierden zoals dat alleen kan ontstaan na duels met Ajax. De Amsterdamse club wordt in Den Haag zo gehekeld dat zelfs bestuursleden en de medewerkers van Ajax TV onder politiebegeleiding richting Amsterdam worden geëscorteerd. Puur om uit te sluiten dat intimiderend gescheld op de tribune omslaat in daden die het imago van ADO weer verslechteren. Het gaat juist zo goed. Ouders durven hun kinderen weer mee te brengen naar het stadion, waarbij het scheelt dat supporters uit Amsterdam nog altijd niet welkom zijn in Den Haag.

Ook voor sommige spelers is Ajax-thuis de wedstrijd van het jaar. Vooral voor iemand als Kramer, met zijn voorliefde voor Feyenoord. Daar hoopt hij ooit te spelen als hij zich op deze wijze blijft manifesteren. Reëel? „In potentie vind ik hem een goede spits”, zegt zijn trainer Henk Fraser desgevraagd. Maar hij plaatst direct een kanttekening. „Hij kreeg vandaag wel weer kramp.” Zeurende spieren, in het geval van Kramer is er een aanwijsbare oorzaak: volgens zijn coach traint de spits niet hard genoeg.

Fraser, die bij Feyenoord speelde en weet wat wordt gevraagd aan de top, ziet graag volledige toewijding bij zijn spelers. Maar vervolgens moet hij in een voetbalmagazine lezen dat Kramer niet gelooft in het nut van hartslagmeters. En dat Gianni Zuiverloon zich prettiger voelt bij de werkwijze in Engeland, waar trainen soms meer wegheeft van bezigheidstherapie, oneerbiedig gezegd. „Maar daar spelen ze veel meer wedstrijden”, weet Fraser. Zuchtend: „Bij ADO zeggen spelers dat ze hun best doen. Dat is blijkbaar het maximale.”

Heel klein hartje

Als de topscorer zelf aan het woord is, wordt duidelijk waar Fraser op doelt. Op de vraag of hij zich van tevoren verdiept in zijn tegenstander, antwoordt hij met een vette grijns: „Nee, ik heb genoeg andere dingen te doen.” Spelen met zijn zoontje Jordan bijvoorbeeld. Sinds diens geboorte is het spel van Kramer stukken beter. Er zijn jonge vaders die met holle ogen op hun werk verschijnen, maar Kramer blijkt een voetballer die rendeert bij het vaderschap.

„Hij zit heerlijk in zijn vel”, merkt ploeggenoot Vito Wormgoor op. Toen ze onlangs een weekend vrij waren vanwege interlandvoetbal, zijn ze met hun gezinnen naar Disneyland Parijs geweest. „Toen zag ik echt de zorgzame vader. Hij doet wel stoer, maar eigenlijk heeft hij een heel klein hartje. Dat vind ik zo mooi aan hem.”

Kramer is een betere voetballer dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Hij oogt slungelig, niet bepaald sterk en lijkt geen technicus. Maar schijn bedriegt. Hij is wel degelijk sterk, en handig met de bal. „Kopduels zijn moeilijk te winnen. En als hij op stoom is, is hij vrij rap”, zegt Ajacied Veltman desgevraagd. „Hij gaat wel eens over de schreef, maar dat is zijn spel. Hij blijft sportief.” Dat harde spel had Kramer in de eerste helft een rode kaart kunnen opleveren na zijn tackle op Thulani Serero van Ajax. Scheidsrechter Gözübüyük bestrafte de charge met geel, waardoor de Haagse hoop op hem gevestigd bleef.

Met Kramer in de ploeg kan ADO anders spelen: de lange bal, in plaats van combinatiespel over de grond. „Het geeft ons vertrouwen dat we de bal altijd bij hem kwijt kunnen”, zegt Wormgoor. „Maar hij kan het niet in zijn eentje, hè.”

    • Fabian van der Poll