Gaat de Gouden Bal voor het eerst sinds 1963 naar een keeper?

De drie finalisten voor de Gouden Bal 2014 zijn bekend. Naast abonnementhouders Cristiano Ronaldo en Lionel Messi is er een bijzondere outsider: de Duitse keeper Manuel Neuer van Bayern München.

De drie finalisten voor de Gouden Bal 2014. Foto AFP

Het is weer december en dus is het weer tijd voor die almaar terugkerende vraag: wordt het Messi of toch Ronaldo? De twee goudhaantjes van FC Barcelona en Real Madrid hebben de laatste zes jaar de prijs voor Wereldvoetballer van het jaar onderling verdeeld en zijn ook dit jaar weer genomineerd.

Elk jaar doet een andere ‘sterveling’ een poging hen van de troon te stoten. Maar of ze nu Xavi, Ribéry of Iniesta heetten, het was allemaal tevergeefs. Het trio finalisten wordt ditmaal aangevuld door de Duitser Manuel Neuer, keeper van het nationale team en van Bayern München. Of hij een kans maakt? We zetten de prestaties van de drie finalisten even op een rijtje:

De favoriet: Cristiano Ronaldo (POR)

Positie: (Vleugel)spits
Goals 2014: 55
Prijzen: Champions League, Copa del Rey

Je gelooft het niet als je naar zijn cijfers kijkt, maar 2014 was niet echt Ronaldo’s jaar. Ja, Real Madrid won La Décima, de tiende Champions League in het bestaan van de club, en dat zal voor veel mensen in de Spaanse hoofdstad meer dan genoeg zijn. Ronaldo brak daarnaast het doelpuntenrecord van de Europese competitie door 17 keer in één editie te scoren, drie meer dan het vorige record.

https://www.youtube.com/watch?v=neW9yz_4qAc

Maar in de finale waren het Angel di Maria en Gareth Bale die de show stalen. Ronaldo viel alleen op door het buitensporig vieren van zijn goal - een penalty in de laatste minuten van de wedstrijd die de 4-1 betekende. Het gerucht gaat dat hij die dag werd gefilmd voor een documentaire.

Ook op het WK stelde Ronaldo teleur. Hij werd met Portugal al in de groepsfase uitgeschakeld. Dit seizoen draait de Portugees weer als een tierelier. In 12 competitieduels heeft Ronaldo al twintig keer gescoord, weer eens een record.

De concurrent: Lionel Messi (ARG)

Positie: Spits
Goals 2014: 52
Prijzen: Supercopa, 2e op het WK, 2e in Primera División

Dit had het jaar van Messi moeten worden, maar ook dat viel tegen. Geen grote teamprijzen, geen persoonlijke onderscheidingen. Hij kreeg wel de Gouden Schoen voor beste speler van het WK, maar die prijs zal ver achterin zijn al goed gevulde prijzenkast staan. De kleine Argentijn had zijn land met goals en assists naar de wereldtitel willen leiden. Dat begon nog goed in de poulefase met een beslissend doelpunt tegen Bosnië.

Maar in de beslissende wedstrijden, waaronder de halve finale tegen Nederland, speelde Messi geen rol van betekenis meer. En de finale tegen Duitsland ging in verlenging verloren. Geen wereldtitel dus, en ook geen einde aan de vergelijking met Diego Maradona. Zijn uitverkiezing tot beste speler zal de spits enkel ongewild veel kritiek opgeleverd hebben, hoogstwaarschijnlijk geen genoegen.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen, zal Messi gedacht hebben. Dit seizoen is hij weer akelig in vorm. Daar kan Ajax, de club die hij persoonlijk versloeg in de Champions League met drie doelpunten in twee wedstrijden, over meepraten. En passant passeerde Messi Raúl als eeuwige topscorer in de Europese topcompetitie.

De outsider: Manuel Neuer (DUI)

Positie: Doelman
Clean sheets 2014: 15
Prijzen: Wereldkampioen, Wereldbeker, Bündesliga, DFB-Pokal, UEFA Supercup

Als er op basis van prijzen beslist wordt, dan is Neuer de gedoodverfde winnaar. Hij pakte vijf hoofdprijzen, en daarnaast de Golden Glove als beste keeper van het WK. Die was meer dan verdiend, want iedereen kan zich dan wel die galavoorstelling van de Duitsers in de halve finale tegen Brazilië herinneren. Zonder Neuers negentien (!) ingrepen tijdens de achtste finale tegen Algerije was Die Mannschaft er al veel eerder uitgeknikkerd.

Louis van Gaal zou maar wat blij met hem zijn - Neuer is namelijk het schoolvoorbeeld van een meevoetballende keeper. Hij is snel, heeft een fijne techniek, anticipeert goed en kent absoluut geen angst. Soms lijkt het wel alsof hij liever buiten zijn eigen doelgebied staat dan erin. Voor zijn team Bayern München fungeert hij zo ook dit seizoen weer vaak als laatste man of zelfs als middenvelder.

Maar wie wordt het?

We hebben hierboven wel een hint gegeven, maar echt duidelijk is het voor het eerst in jaren niet. Daarom het laatste woord aan sportredacteur Bart Hinke:

“Het is voor mij geen uitgemaakte zaak. Neuer was het afgelopen jaar indrukwekkend als keeper, maar om iets te kunnen zeggen over de uitkomst moet je naar de opzet van de prijs kijken. Van elk land dat is aangesloten bij de FIFA mogen de bondscoach, aanvoerder van het nationale team en een sportjournalist stemmen. Neuer zal het in Europa goed doen, maar daarbuiten zal hij weinig stemmen krijgen. Dat heeft Ribéry vorig jaar waarschijnlijk ook de das omgedaan. Ronaldo kennen ze wel overal, en hij won ook nog eens de Champions League. Daarom zal hij het wel weer worden, met Messi vlak daarachter.”

    • Sam de Voogt