Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Extremisten Egypte claimen moord op Amerikaan

Het grensstadje Rafah, ten noordoosten van de Egyptische hoofdstad Kairo, in de Sinaï.
Het grensstadje Rafah, ten noordoosten van de Egyptische hoofdstad Kairo, in de Sinaï. Foto AP/ Ahmed Abd El Latif

Een extremistische groep in Egypte die trouw heeft gezworen aan de groep Islamitische Staat eist de moord op een Amerikaanse oliewerker op. Dat meldt persbureau AP.

Paspoort op Twitter

Ansar Beit al-Maqdis plaatste gisteravond een bericht op Twitter met foto’s van het paspoort en twee identiteitsbewijzen van William Henderson.

Twitter avatar zaidbenjamin Zaid Benjamin #Egypt | #IS “Ansar Beit al-Maqdis” claims responsibility for the killing of William Henderson in #Sinai http://t.co/XtfWNJPPux

Henderson zou 58 zijn, afkomstig zijn uit Texas en werken voor de bedrijven Apache en Qarun Petroleum. De groepering, die zich inmiddels de Provincie Sinaï noemt, zei niet hoe en wanneer de Amerikaan is omgebracht.

Zijn werkgever Apache meldde in augustus dat een leidinggevende was omgekomen bij een vermoedelijke autodiefstal in het westen van Egypte. Het bedrijf maakte toen geen naam bekend.

Opkomst na afzetting Mubarak

De organisatie kwam op in 2011 na de afzetting van voormalig president Hosni Mubarak. De afgelopen maanden heeft ze steeds meer aanvallen op militairen en politieagenten uitgevoerd. Eind oktober riep Egypte nog de noodtoestand uit in de Sinaï na twee bloedige aanslagen. Er kwamen toen minstens dertig militairen om, de dodelijkste aanslag op militairen in Egypte ooit.

Egypte voert al jarenlang een offensief in het gebied tegen groepen internationale jihadisten die in de woestijn een vrijhaven gevonden hebben.

De Sinaï: