Entreegeld moet inkomsten hockeyclub Kampong ophogen

Een hockeywedstrijd.
Een hockeywedstrijd. Foto ANP / Jerry Lampen

Hockeyclub Kampong wil entreegeld gaan vragen voor duels van de eerste elftallen. Dat zegt voorzitter Kees Roovers. De Utrechtse club wil zo de inkomsten vergroten. Volgens de reglementen is het verboden geld te vragen aan toeschouwers, maar kan een club dispensatie vragen. De hockeybond is niet principieel tegen, maar wacht het verzoek af.

Guido Davio, manager verenigingszaken bij de bond, zegt:

“Het is verboden omdat de bond het hockey toegankelijk wil houden.”

Auto’s en bonussen

Spelers betalen, talenten ‘halen’ met auto’s en bonussen. Kampong wilde er nooit aan. En clubiconen als André Bolhuis, Paul Litjens en Tom van ’t Hek vonden dat zij met hun successen in het verleden ook recht van spreken hadden. Kees Roovers, voorzitter van Kampong en in het dagelijks leven jurist, zegt:

“Dat hebben we jarenlang met lede ogen aangezien. We hebben in het bestuur gezegd: we willen meedoen in de top. Maar dat gaat niet vanzelf: we zullen moeten investeren.”

Constructies

De wedloop om de prijzen kostte gerenommeerde clubs als Klein Zwitserland en Laren zelfs bijna de kop. Met ‘constructies’ en hybride netwerken van stichtingen probeerden topclubs het hoofd boven water te houden.

In het tophockey is de gekte alweer voorbij, stelt Roovers.

“De wal heeft het schip gekeerd. Alle clubs zijn bezig de budgetten omlaag te duwen. De tijden dat de euro’s over tafel vlogen zijn echt voorbij.”

(NRC)

Lees ook het interview met de voorzitter van hockeyclub Kampong in NRC Handelsblad: “In het hockey is de geldgekte voorbij” (€).