Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Energiereus Eon schakelt volledig over op duurzame energie

Een platform van een windmolenpark van Eon. De Duitse energiereus splitst zich in een 'duurzaam' en een 'fossiel' deel.
Een platform van een windmolenpark van Eon. De Duitse energiereus splitst zich in een 'duurzaam' en een 'fossiel' deel.

Het Duitse Eon gooit als eerste energiereus het roer radicaal om. De fossiele tak wordt afgesplitst en het bedrijf zet alle kaarten op duurzame energie. Dat heeft het bedrijf vanochtend bekendgemaakt.

Het is nog niet bekend wat de gevolgen van deze drastische strategiewijziging zijn voor de vestigingen in Nederland. Op de Maasvlakte staat een spiksplinternieuwe kolencentrale warm te draaien, die binnen enkele maanden de bestaande centrale daar gaat vervangen. Verder heeft het bedrijf in Nederland negen gascentrales. In Nederland heeft Eon negenhonderd werknemers.

Topman Johannes Teyssen verklaarde vanochtend dat hij een “radicaal nieuwe start” wil maken met zijn bedrijf om een antwoord te zoeken op de “dramatisch veranderende energiemarkten en technische innovatie”. Ook wil hij beter kunnen inspelen op de behoefte van specifieke klanten die steeds meer zelf stroom en warmte opwekken.

Splitsing

Eon hoopt het tij te keren door de conventionele opwekking onder te brengen in een apart bedrijf. Eon wil het nieuwe bedrijf in 2016 naar de beurs brengen. Twee aparte bedrijven dus, met een eigen profiel en missie. De verwachting is dat de conventionele tak vervolgens in de verkoop zal worden gedaan.

Bestuursvoorzitter Teyssen zei vanochtend dat voor de transformatie naar duurzame energie, de traditionele opwekking een belangrijke rol zal blijven spelen. Daar zal het nieuwe Eon-bedrijf nadrukkelijk op inspelen.

Energiewende

De stap van Eon is een rechtstreeks gevolg van de Duitse Energiewende, die het einde betekent van kernenergie in Duitsland en de overgang naar duurzame energie sterk stimuleert. Dat laatste is een van de oorzaken voor het feit dat de groothandelsprijs voor stroom in een vrije val is geraakt.

Met een omzet van ruim 110 miljard euro per jaar, is Eon het grootste Duitse energiebedrijf. Behalve kolen- en gascentrales heeft het bedrijf ook een zestal kerncentrales. Eon opereert in dertig landen, waaronder Rusland, en heeft ruim zestigduizend mensen in dienst.

Hoe kritiek de situatie is voor de grote energiebedrijven – ook de Duitse RWE, het moederconcern van Essent, lijdt dit jaar forse verliezen – blijkt uit het feit dat Eon alleen al voor het laatste kwartaal van dit jaar een afschrijving van 4,5 miljard euro heeft aangekondigd. Dat bedrag komt op eerdere afschrijvingen van 700 miljoen.