Deutsche Bahn eist schadevergoeding van elf maatschappijen

Het Duitse nationale spoorbedrijf Deutsche Bahn begint een rechtszaak tegen elf luchtvaartmaatschappijen, waaronder Air France-KLM. De maatschappijen zouden zich schuldig hebben gemaakt aan prijsafspraken over vrachtvervoer.

DB Schenker, dochter van Deutsche Bahn, is wereldwijd de nummer 2 in luchtvrachtvervoer
DB Schenker, dochter van Deutsche Bahn, is wereldwijd de nummer 2 in luchtvrachtvervoer Foto: DB Schenker

Het Duitse nationale spoorbedrijf Deutsche Bahn begint een rechtszaak tegen elf luchtvaartmaatschappijen, waaronder Air France-KLM. Dochterbedrijf DB Schenker, wereldwijd actief als vervoerder van luchtvracht, is benadeeld door kartelvorming van de maatschappijen.

Forse schadevergoeding

De elf luchtvaartmaatschappijen werden eind 2010 al beboet door de Europese Commissie wegens prijsafspraken over vrachtvervoer, tussen 2000 en 2006. Het totale boetebedrag was 800 miljoen euro, waarvan 183 miljoen euro voor Air France. Lufthansa ging toen vrijuit omdat de Duitse maatschappij als eerste melding maakte van de prijsafspraken.

Dozen met documenten

Naast de boetes van de Europese Commissie kunnen gedupeerden van concurrentieverstorend gedrag een rechtszaak beginnen in hun eigen land, en een schadevergoeding eisen Dat is wat Deutsche Bahn nu doet. In totaal claimt de Duitse vrachtvervoerder een schadevergoeding van 1,76 miljard euro. Volgens Duitse media ligt een fors deel van deze claim bij Lufthansa, dezer dagen in zwaar weer door een pilotenstaking. Volgens de Duitse krant Handelsblatt worden vandaag vijftig dozen met documenten bezorgd bij de rechtbank in Keulen.

Volgens DB gaat het om het “grootste kartel in de economische geschiedenis”. Na de aanslagen van 11 september 2001 bestreden de maatschappijen de sterk stijgende kosten voor kerosine en veiligheid met afspraken over toeslagen. Alle maatschappijen hanteerden dezelfde tarieven voor de toeslagen voor brandstof en veiligheid, en weigerden commissie te betalen aan hun klanten, de vrachtmakelaars. Door het ontbreken van commissie konden er geen kortingen worden verleend, en dat is in strijd met Europese regels voor vrije concurrentie.

Al eerder een claim

Eind augustus diende DB al een claim in bij een rechtbank in New York tegen zes maatschappijen, waaronder ook KLM en KLM-dochter Martinair. Het gaat daarbij om dezelfde soort prijsafspraken, maar dan voor luchtvrachtvervoer van, naar en in de Verenigde Staten. De betrokken maatschappijen hebben schuld bekend en proberen schikkingen te treffen met gedupeerde partijen. DB Schenker heeft zich daaraan onttrokken.

De elf maatschappijen die in 2010 door de Europese Commissie zijn beboet zijn Air France-KLM, Martinair, British Airways, SAS, Japan Airlines, Qantas, Singapore Airlines, Cathay Pacific, Air Canada, LAN Chile en Cargolux (Luxemburg).

    • Mark Duursma