Duo Van Olden en Osborn wint Camaretten festival

Gevarieerd cabaret op het festival Camaretten, met sketchduo, een liedjesact en een conference.

Duo Oldenosborn: generatie Y Foto ANP

Cabaretfestival Cameretten is zaterdag gewonnen door vrouwenduo Oldenosborn. De jury van de Rotterdamse cabarettalentenjacht was van oordeel dat het programma van Lize van Olden en Victoria Osborn „op even grappige als schrijnende wijze in hoog tempo de problematiek verbeeldt waarmee generatie Y worstelt”. Oldenosborg werd daarbij onthaald als „een heel eigen en veelbelovend nieuw damesduo”. De bezoekers van de finale in het nieuwe Luxor hadden een andere voorkeur dan de jury en gaven de publieksprijs aan soliste Kiki Schippers. Dat de jury haar evengoed waardeerde, bleek uit de toekenning aan Schippers van de persoonlijkheidsprijs. Die ging vergezeld van lof voor de lef en de kwetsbaarheid die ze toonde, en de goede opbouw van haar programma. „Met haar sterke podiumpersoonlijkheid wist ze vanavond werkelijk iedereen te raken.”

Met een sketchduo, een act die sterk leunde op haar liedjes en een conferencier (de derde deelnemer, Emiel van der Logt) gaf de finale van Cameretten een divers beeld van cabaret. De kanttekening van de jury was dat niet elk optreden „even eigen” was. Zo verrassend sterk als afgelopen jaar was deze editie in ieder geval niet.

In het half uur van hun optreden toonde het winnende duo van de problematiek van de generatie Y vooral de worsteling met modes en ijdelheid. Met veel energie zetten de twee, begin dertig, overstuurde vrouwenrollen tegen elkaar af. Eerst speelden ze twee übercoole vrouwen die luidruchtig hun modieus jargon door elkaar tetterden, doof voor de ander. Daarna was Van Olden de neerbuigende moeder die de single Osborn ook de voldoening en het geluk van een kind gunde. De keerzijde van deze illusie van zingeving lieten ze ook zien, met Osborn als terroriserende peuter, die haar moeder aan haar haren door de kamer sleept. Tot slot acteerden ze een andere kant van hipheid: twee vrouwen die kozen voor ‘puur’, ‘effe geen façade’, maar toch eindigend met een selfie. De 26-jarige Schippers verdiepte zich in het perspectief van de verlaten vrouw („gedumpt per sms”) en zong liedjes die naadloos aansloten op het thema. Het eerste nummer was een met rammelende gitaar gezongen bluesy lied over tegenstellingen in karakter en smaak, „hard hoofd tegen hard hoofd”. Verder richtte ze zich met veel geestdrift op de gevoelens van spijt en wraak die de breuk met zich meebracht, zoals in een liedje over alles wat er misgaat in het leven, waarbij Schippers uitschreeuwde dat ze „niet alleen” wilde zijn. Het publiek won ze voor zich met de hilarisch-grove afsluiter over haar ex, met het refrein „er zit nog zaad op de muur en het is van jou”, waarna ze hem terugwint door een kind van hem te krijgen.

De derde finalist van deze 49ste editie van Cameretten was Van der Logt, met verhalen over de crisis en de ondraaglijke zwaarte van het vaderschap. Met als klapstuk zijn wens aan co-ouderschap te gaan doen: niet door te scheiden, maar door omstebeurt met een ander stel zijn kinderen op te voeden.

    • Ron Rijghard