Duitsland rouwt om dappere studente Tugçe

Symbool van burgermoed (23) overleden na mishandeling.

None

Duitsland komt dicht in de buurt van nationale rouw na de dood van Tugçe Albayrak (23). Twee weken geleden werd de studente neergeslagen nadat ze tussenbeide was gekomen toen twee meisjes werden lastig gevallen bij een McDonald’s vestiging in Offenbach, bij Frankfurt. De vermoedelijke dader is de 18-jarige Senal M., die wordt omschreven als een veelpleger van Servische komaf.

Sinds het incident lag Tugçe in coma. Vorige week woensdag stelden artsen vast dat zij hersendood was. En vrijdagavond gaven haar ouders toestemming de machines uit te schakelen die hun dochter in leven hielden. Buiten hield een menigte van tweeduizend mensen een wake.

Op Facebook betuigden tienduizenden hun medeleven met het slachtoffer en haar familie. Tal van politici spraken hun afschuw uit over dit zinloos geweld. Tugçe is snel uitgegroeid tot een symbool voor het tonen van Zivilcourage, onbaatzuchtige moed in het algemeen belang. Benadrukt wordt ook dat Tugçe dubbel onbaatzuchtig was: sinds haar twintigste was ze geregistreerd als orgaandonor. Met haar dood, zo schreven sommige media, redde zij met haar hart, longen en nieren, het leven van drie anderen.

Gisteren kwamen ook in Berlijn enige honderen mensen bijeen om de dood van de studente te herdenken. Meer dan honderdduizend mensen tekenden een oproep om haar postuum een lintje te geven, het Bundesverdienstkreuz. De premier van de deelstaat Hessen, Volker Bouffier (CDU), nam dat verzoek over en bondspresident Joachim Gauck, die de ouders van Tugçe zaterdag condoleerde, onderzoekt de mogelijkheden. Het is zeer zeldzaam dat deze onderscheiding wordt toegekend aan een overledene.

In de mediahausse die eind vorige week opstak, worden slachtoffer en dader tegenover elkaar gezet als symbolische uitersten van het Duitse multiculturele drama. De ‘radicaal eerlijke’ Tugçe als toonbeeld van de geïntegreerde jonge vrouw van Turkse afkomst, die alles in haar leven goed deed. En Senal M. aan de andere kant als ongewenste hardleerse migrant die niet wil integreren. Hij zit in voorarrest, heeft toegegeven Tugçe te hebben geslagen maar zwijgt sindsdien. Boulevardkrant Bild heeft inmiddels ook beelden van een bewakingscamera online gezet.

Blijken van medeleven komen soms uit onverwachte hoek: op Spiegel online zegt gangster-rapper Haftbefehl, die beroemd is om zijn gewelddadige teksten, dat hij „niet weet of hij met dit soort muziek doorgaat”. Op de Facebookpagina van de verdachte zou een foto van Haftbefehl aangetroffen zijn.

Vandaag zou sectie worden gedaan op het lichaam van Tugçe om vast stelen of zij is overleden aan de klap die zij kreeg of doordat zij hard met haar hoofd op de grond viel.

    • Frank Vermeulen