Von Trier vreest alleen nog ‘schijtfilms’ te maken nu hij clean is

Foto AP

De Deense regisseur Lars von Trier (58) schreef al zijn films onder invloed van een cocktail van drank en drugs. In zijn eerste interview sinds hij zichzelf drie jaar geleden het zwijgen oplegde, zegt hij in de Deense krant Politiken dat hij nu 90 dagen nuchter is en elke dag bijeenkomsten van de Anonieme Alcoholisten bezoekt.

Nu hij zichzelf niet meer met zijn dagelijkse fles wodka naar een „parallelle wereld” kan drinken, vermoedt Von Trier dat hij „schijtfilms gaat maken”. „Geen creatieve expressie van artistieke waarde kwam ooit van een oud-alcoholist of ex-drugsverslaafde”, aldus Von Trier in Politiken. „Wie wil er luisteren naar Rolling Stones zonder alcohol of Jimi Hendrix zonder heroïne? David Bowie was op zijn best toen hij de meeste drugs gebruikte.” Von Trier noemde dat leefpatroon niettemin „extreem stom”: de tijd is aangebroken om te kiezen „tussen de mens Von Trier en de regisseur Von Trier”.

Het enfant terrible zag relletjes als een soort marketing, tot hij in 2011 in Cannes tot persona non grata werd verklaard. Dit nadat hij zichzelf in de persconferentie voor zijn film Melancholia een nazi noemde en zei Hitler wel te begrijpen. Toen de Deense politie hem op Frans verzoek ondervroeg over die uitspraken, besloot hij verder te zwijgen.

De Deen brengt het zeven pagina’s lange interview als een typische AA-biecht, maar met ironisch drama en dubbelzinnigheid. Op foto’s scheert de halfnaakte, baardloze Von Trier zijn schedel kaal in een kloosterachtige setting. Drank, zo stelt hij, voedt de creativiteit omdat het moed geeft intuïtief door een woud van opties te navigeren. De 278 pagina’s van zijn film Dogville (2003) met Nicole Kidman schreef hij in een twaalfdaagse drugsroes; Nymphomaniac, dat hij meestal nuchter schreef, kostte hem anderhalf jaar.

Zijn gewraakte persconferentie in Cannes in 2011 deed hij zonder drank en pillen. „Dat was heel onverstandig van mij.”

    • Coen van Zwol