Economie

Dit zijn de dertien treurigste postcodes van Nederland

nederland, oude pekela 10 -07-2012 krimp en leegstand oost groningen. verlaten woonwijk, oude pekela foto: Reyer Boxem/Hollandse Hoogte
nederland, oude pekela 10 -07-2012 krimp en leegstand oost groningen. verlaten woonwijk, oude pekela foto: Reyer Boxem/Hollandse Hoogte Foto Hollandse Hoogte

Woon je in een lommerrijke buurt? Lange oprijlanen, nette buren? Dan zou het zomaar kunnen dat je postcodegebied één van de treurigste van Nederland is, voor wie zijn huis wil verkopen.

Dat zit zo. NRC registreert al tien jaar het volledige aanbod op huizensite Funda.nl, en vergelijkt welke huizen zowel vóór de economische crisis in 2008 als in oktober 2014 te koop werden aangeboden. Zo is te vergelijken wat er in de tussentijd is gebeurd met de vraagprijs.

Bij dertien postcodes is het extra lastig een huis nog zonder verlies te verkopen. Daar staan de meeste huizen nóg of alweer op Funda.nl, en zijn tegelijkertijd de prijzen het hardst gedaald. Een stuk meer dan het landelijk gemiddelde van 19 procent.

Ook op de kaart: de ruim 200 andere postcodes waar huizen meer dan 20 procent in vraagprijs daalden

De sterkste prijsdaling

Op nummer 1 vind je postcode 6118. Het zijn niet de minste huizen die voor de start van de crisis flink in prijs zijn gedaald in het 3.000 inwoners tellende stadje Nieuwstadt in Midden-Limburg. Of het nou herenhuizen zijn of nieuwbouwhuizen met tuin, gemiddeld vragen eigenaren er dit jaar 44,1 procent minder voor dan in 2008.

Ook bij de nummer 2, postcode 5095, van het groene dorp Hooge Mierde vlak bij de Belgische grens, gaat het om flinke huizen. Stijlvolle negentiende-eeuwse woonboerderijen, villa’s, twee-onder-een-kapwoningen: ze staan voor 41,2 procent minder te koop.

Top-13:

De meeste weer te koop

Twee postcodes springen eruit omdat er zowel vlak voor de crisis als nu extreem veel huizen te koop staan. In het Brabantse grensdorp Budel, postcode 6021, probeert een recordaantal van 31 huizenverkopers nog of weer van hun huis af te komen.

Niet veel beter is 9932, grofweg de helft van het Groningse Delfzijl. Daar staan maar liefst 28 huizen nog of alweer te koop.

Niet alle prijzen dalen

Is het een ramp, als je je huis wil verkopen in één van deze postcodegebieden? Dat valt te bezien. Wat meespeelt, is dat bij al deze postcodes een aantal grote vrijstaande woningen in de verkoop staat. En juist vrijstaande huizen zijn sinds de crisis het meest in waarde gedaald, zegt NVM-woordvoerder Roeland Kimman. Gemiddeld kan een koper uit vijftig vrijstaande huizen kiezen. Bovendien beïnvloeden ze het gemiddelde sterker. Wie minder dan twee ton voor een huis vraagt, heeft alsnog kans een huis zonder verlies te verkopen.

Zeven gebieden uit de top-13 liggen aan de grens met België of Duitsland. Dat het daar lastig is een huis te verkopen, staat buiten kijf. “De buitengebieden doen het slechter dan het binnenland”, zegt Kimman. Of, voor wie het positiever wil interpreteren: hier kunnen welgestelde kopers nog échte koopjes vinden.

De volledige Top-13:

1. 6118 (Nieuwstadt, gemeente Echt-Susteren, Limburg)

Wat: Van herenhuizen tot nieuwbouwhuizen met tuin.
Hoeveel: 44,1 procent minder dan in 2008.

2. 5095 (Hooge Mierde, gemeente Reusel-De Mierde, Noord-Brabant)

Wat: Stijlvolle negentiende-eeuwse woonboerderijen, villa’s, twee-onder-een-kapwoningen.
Hoeveel: -41,2 procent

3. 4456 (Lewedorp, gemeente Borsele, Zeeland)

Wat: Er is werk genoeg in de buurt van Lewedorp op Zuid-Beveland, onder meer in het nabijgelegen haven- en industriegebied. Maar de huizen (alle kleiner dan 150 m2, goedkoper dan 3 ton) zijn er flink in waarde gedaald.
Hoeveel: -35,7 procent.

4. 6687 (Angeren, gemeente Lingewaard, Gelderland)

Wat: Niet zo eenduidig: in het dorp Angeren zijn villa’s en vrijstaande huizen sinds de crisis een stuk minder waard geworden, maar woningen van rond de 2 ton hebben soms zelfs een hogere vraagprijs.
Hoeveel: -33,6 procent

5. en 6. 1744 en 1731 (Sint Maarten en Winkel, Noord-Holland)

Wat: Kleine huizen zijn niet harder gedaald dan landelijk. Maar dure woonboerderijen, die kun je aan de straatstenen niet kwijt. Glimpje hoop: na 7,5 jaar werd een stolpboerderij onlangs verkocht.
Hoeveel: Sint Maarten -33,2 procent, Winkel -32,8 procent

7. 4401 (Yerseke, gemeente Reimerswaal, Zeeland)

Wat: Zelfbouwkavels; en een halfvrijstaand huis met vijf slaapkamers, vraagprijs een ton (koopje toch?).
Hoeveel: -31,5 procent

8. 3402 (IJsselstein, gemeente IJsselstein, Utrecht)

Wat: Van alles van ruim een ton tot krap een miljoen.
Hoeveel: -31,4 procent

9. 1218 (Hilversum, gemeente Hilversum, Noord-Holland)

Wat: Rijtjeshuizen. Grootste daling komt door een niet-verkochte villa “naast de hockeyvelden van De Gooische”, die uiteindelijk maar te huur staat, voor 3.500 euro.
Hoeveel: -31,4 procent

10. 6021 (Budel, gemeente Cranendonck, Noord-Brabant)

Wat: Een recordaantal van 31 huizenverkopers probeert nog of alweer hun stulpje af te komen.
Hoeveel: -30,7 procent

11. 4944 (Raamsdonk, gemeente Geertruidenberg, Noord-Brabant)

Wat: In vraagprijs gehalveerde villa’s, maar voor kleine huizen vragen eigenaren alweer 30 procent meer.
Hoeveel: -30,4 procent.

12. 9932 (Delfzijl, gemeente Delfzijl, Groningen)

Wat: Woede over aardbevingen of Aldel? In 9932, grofweg de helft van het Groningse Delfzijl, staan 28 huizen nog of alweer te koop.
Hoeveel: -30,4 procent.

13. 3267 (Goudswaard, gemeente Korendijk, Zuid-Holland)

Wat: In Goudswaard in de Hoeksche Waard vooral pech voor eigenaren van de grootste en duurste panden.
Hoeveel: -30,1 procent
Bekijk hier de bevolkingssamenstelling van de Top-13. Wel zo handig, weet je hoeveel buren je er hebt, als je in een van deze postcodegebieden wil kopen

Hoe werkt het  Top-13 prijsdalingen

De top-13 van postcodegebieden waar de vraagprijs het hardst daalde is als volgt samengesteld: er zijn in het viercijferige gebied ten minste zes huizen die zowel tussen 2004 en 2008 als in oktober 2014 te koop zijn aangeboden op Funda.nl. De totale vraagprijs van deze woningen is in de tussentijd ten minste dertig procent gedaald. Die daling bepaalt de rangorde.

Dataverzameling Funda.nl door Arlen Poort