Economie

Dit schrijven andere media vandaag

KINDERDIJK - De molens van Kinderdijk. Het molengebied staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst. ANP XTRA NILS VAN HOUTS
KINDERDIJK - De molens van Kinderdijk. Het molengebied staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst. ANP XTRA NILS VAN HOUTS

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag? Lees het hier en je bent in een keer bij.

Geld sparen doen de meeste Nederlanders bij de bank, maar wat doet de bank met dat geld? De meeste investeringen van banken zijn nog steeds in nevelen gehuld, schrijft de Volkskrant, en vandaag hoort minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking dat dit niet oké is.

Sterker, volgens de Eerlijke Bankwijzer moeten banken wettelijk worden gedwongen tot ‘verduurzaming’.  De banken investeren in alle mogelijke ondernemingen, ook zij die zich schuldig maken aan milieuvervuiling, belastingontduiking, dierenmishandeling of mensenrechtenschendingen. Maar de meeste spaarders weten dat niet.

“Dus kunnen ze hun banken er ook niet op aanspreken”, zegt Peter Ras van OxfamNovib, een van de initiatiefnemers van de Eerlijke Bankwijzer .

Overdreven verzekeringen

De irrationele mens komt aan bod in nrc.next. Journaliste Floor Rusman schrijft in een opinie-artikel over onze irrationaliteit die, deprimerend genoeg, ook nog eens voorspelbaar is. We zijn niet alleen dom bezig, zo blijkt weer eens, maar ook nog op een manier die je van verre kunt zien aankomen.

Dat heeft ook gevolgen voor de zorgpolissen die we afsluiten. “Nederlanders staan erom bekend dat ze zich overdreven verzekeren tegen mogelijk onheil”, schrijft Rusman. In detail legt zij uit dat we dat inderdaad doen, en dus veel te veel geld uitgeven aan verzekeringen die we niet nodig hebben.

Nederlanders “overschatten risico’s, ze maken de rekensom niet, of ze betalen liever een klein bedrag per maand dan (misschien) een groter bedrag aan het einde van het jaar. Denk hier eens over na: hoe rationeel ben jij als je je zorgverzekering kiest?”

Verrassing: toch weer miljarden voor Griekenland

Het schiet niet op met het economische herstel in Europa, en zeker niet in Griekenland. En dus krijgt het geplaagde land nog eens tien miljard euro, meldt de Telegraaf.

“Er zijn weliswaar wat nieuwe positieve signalen van het grootste zorgenkind in de eurozone. Voor het eerst sinds 2007 groeit de economie er weer, de werkloosheid, nu nog rond 25 procent, daalt weer wat”, aldus het dagblad. Maar na de 73 miljard in 2010 en de 172 miljard in 2012 is er toch nog eens een steun in de rug nodig.

Een voorwaarde is dat de Griekse fiscus orde op zaken stelt, naast een begroting in balans en nieuwe bezuinigingen.

Het valt de Telegraaf vooral op hoe premier Samaras al maanden beweert ‘geen steun’ nodig te hebben, om nu toch weer aan de bel te trekken. “Tegen alle beweringen in heeft Griekenland toch weer miljarden euro’s uit een nieuw, derde reddingspakket nodig.”