Britse Turner Prize gaat naar de videokunstenaar Duncan Campbell

Een galeriemedewerker bekijkt een video van Duncan Campbell bij Tate Britain, Londen.
Een galeriemedewerker bekijkt een video van Duncan Campbell bij Tate Britain, Londen. Foto EPA / Will Oliver

De videokunstenaar Duncan Campbell (41) heeft de Turner Prize gewonnen. Dat is een prestigieuze Britse prijs voor hedendaagse kunst ter waarde van 25.000 pond (31.500 euro). De jury vond de film van Campbell “ambitieus en complex” en “een film die het waard is meerdere keren te bekijken”.

Campbell maakt biopics waarin feit en fictie door elkaar lopen. Zijn film It for Others is een antwoord op een documentaire uit 1953 over de kolonisatie van Afrika en de commercialisering van Afrikaanse kunst, die zonder alle religieuze connotaties tot een souvenir verworden is.

genomineerden

Hij kreeg de prijs uit handen van de acteur Chiwetel Ejiofor, acteur in onder meer 12 Years a Slave tijdens een tv-uitzending. De andere drie genomineerden, James Richards, Tris Vonna-Michell en Ciara Philips kregen elk 5.000 pond (ruim 6.300 euro).

De Britse kunstgalerie Tate maakte een impressie van zijn werk.

‘gehersenspoeld’

Eerder schreef The Daily Telegraph:

“Of hij nu wel of niet de Turner Prize wint – en hij zou moeten winnen – Campbell is een echte kunstenaar.”


The Guardian
was een stuk kritischer:

“Aan het einde bent u of gehersenspoeld en wordt u lid van de dichtstbijzijnde maoïstische splintergroep, of eerder, bent u geneigd de stoelen kapot te snijden.”

provocerende werken

De Turner Prize, genoemd naar de Engelse schilder William Turner, wordt sinds 1984 jaarlijks toegekend aan een Britse kunstenaar onder de vijftig. Er worden steeds vier genomineerden geselecteerd op basis van werk dat zij in het afgelopen jaar hebben tentoongesteld.

De prijs heeft in het verleden veel publiciteit getrokken vanwege de provocerende kunstwerken die er te zien waren. Denk aan de haai op sterk water van Damien Hirst en het beslapen bed van Tracey Emin. Vrijwel alle grote Britse kunstenaars hebben de prijs al eens gewonnen, onder wie Richard Long, Rachel Whiteread, Gilbert & George, Anish Kapoor, Chris Ofili, Steve McQueen en Mark Wallinger.

Lees ook in NRC Handelsblad: Stevige kritiek op kandidaten Turner Prize (€)

    • Sterre van der Hee