Britse regering wil tunnel bij Stonehenge

Er moet een tunnel komen onder Werelderfgoed Stonehenge. Dat wil de Britse regering, die vlak voor de verkiezingen met een groot infrastructuurplan komt.

Er zijn plannen om een tunnel te bouwen bij Stonehenge.
Er zijn plannen om een tunnel te bouwen bij Stonehenge. Foto EPA / Facundo Arrizabalaga

Er moet een tunnel komen die het verkeer langs Stonehenge, de prehistorische stenencirkel nabij het Engelse Salisbury, leidt. Dat wil de Britse regering, die zes maanden voor de verkiezingen met een groot infrastructuurplan komt. Volgens Britse ministers gaat het om het meest ingrijpende wegenplan in decennia.

The Guardian meldt dat er 15 miljard pond in het infrastructuurplan wordt gestoken. Reden: de regering verwacht de komende twintig jaar zo’n zeven miljoen extra weggebruikers in Engeland en Wales, waarmee het totale aantal weggebruikers op 43 miloen komt. De meest opvallende maatregel uit het plan is dat er een tunnel moet komen onder Stonehenge.

Onze correspondent, Titia Ketelaar, zegt hierover:

”De A303, de weg waar het om gaat, is de belangrijkste snelweg van Londen naar het westen van het land. Vlak voor Stonehenge wordt het een eenbaansweg, waar - door de kleine dorpen - ook tractors en (school)bussen rijden. Iedereen heeft er wel eens in de file gestaan. Dat er iets moet gebeuren, is al heel lang duidelijk. Als je de weg echter breder maakt, tast je Stonehenge aan. Als je de weg éénbaans laat, tast je Stonehenge ook aan, dankzij alle uitlaatgassen.”

Of de tunnel er daadwerkelijk gaat komen, blijft echter de vraag. Er heeft al 51 keer eerder een plan op tafel gelegen om iets te doen aan de situatie bij Stonehenge.

Hoe de tunnel precies moet gaan lopen, is nog onduidelijk. De voorstellen zie je hier.

Onze correspondent Titia Ketelaar maakte deze foto vanuit de file bij Stonehenge. Foto: NRC / Titia Ketelaar