Brieven

Politiek bedacht de bonus

Het kabinet gaat de ‘promotiefabrieken’ aanpakken. Universiteiten worden weggezet als criminele organisatie. Men vergeet dat de promotiebonus bedacht is door een vorig kabinet en niet door de universiteiten.

Moskeeverbod

Loop weg als PVV’er praat

Het optreden van de PVV, die eist dat de moskeeën in Nederland worden gesloten omdat er te veel jongetjes komen met als voornaam Mohammed, roept de dringende vraag op of daar geen duidelijk antwoord op moet komen. Een stap die zichtbaar zou maken dat dit soort praatjes volgens andere partijen niet in de volksvertegenwoordiging thuishoren. De Kamerleden van andere fracties zouden de vergaderzaal moeten verlaten wanneer dezelfde of vergelijkbare uitspraken worden gedaan. Natuurlijk is er dan het risico van de slachtofferrol, maar er zijn dingen die zwaarder wegen.

Arie de Werker, Groningen

‘Shariapartijen’

Vrijheid bloeit onder druk

Het CDA, de VVD en de SGP pleiten voor een verbod van partijen die de sharia nastreven. Dat is een maatregel die in strijd is met de kernprincipes van de democratische rechtsstaat. In een vrije samenleving zijn vrijheid van meningsuiting en organisatie kernprincipes, geen overgave aan de ander. Het scheppen van de mogelijkheid verschillende ideeën in publiek debat tegen elkaar af te zetten is een vereiste, dit voorkomt dat ideeën ondergronds radicaliseren. Geweld kan niet worden getolereerd maar de ideeën en organisaties die er aan zijn gerelateerd moeten hun plek vinden in publiek debat. Martin Luther King Jr. stelde: „Those who love peace must organize as effectively as those who love war.” De strijd voor vrijheid komt tot bloei als gewelddadige ideeën worden geconfronteerd met ideeën over vrijheid. Dus geen verbod op ‘shariapartijen’ maar een verwelkoming van ideeën geïnspireerd door sharia in het publieke debat.

Leendert Rijke, bestuurslid Liberaal Jongeren Platform

Asielzoekers

Opvang is mensenrecht

Ronald Buijt en Michel van Elck van Leefbaar Rotterdam slaan de plank mis (NRC, 27 nov). Iedere asielzoeker, ongeacht status, bezit het aangeboren recht op bad, bed en brood simpelweg op grond van het menszijn. Elke geboorte, waar ook ter wereld, is te beschouwen als een aangeboren mondiale verblijfsvergunning. Een mensenrecht waar, objectief gesproken, niet mee te marchanderen valt. Daar zit ook de moeilijkheid. Geen enkele regering is te verplichten tot het respecteren van dat recht. Maar dat geldt ook voor de mindere goden op het politieke toneel, zoals deze heren bewijzen.

Wouter ter Heide

    • F.W. Steutel
    • Arie de Werker
    • Leendert Rijke
    • Wouter ter Heide