Bezittingen van Bram Moszkowicz worden openbaar geveild

De bezittingen van ex-advocaat Bram Moszkowicz mogen openbaar worden geveild. Dat heeft de kortgedingrechter besloten. De executieveiling vindt plaats op 3 december. Niet alle bezittingen worden geveild, Moszkowicz mag zijn meubilair houden.

Bram Moszkowicz tijdens de presentatie van zijn boek 'Onkruid' Foto ANP / Marcel Antonisse

De bezittingen van ex-advocaat Bram Moszkowicz mogen openbaar worden geveild. Dat heeft de kortgedingrechter in Alkmaar besloten. De executieveiling vindt plaats op 3 december. Niet alle bezittingen worden geveild, Moszkowicz mag een eetkamertafel met stoelen, een tweezits-bank en driezitsbank houden.

NRC-redacteur Tom Kreling volgt de zaak en twittert:

Twitter avatar TomKreling Tom Kreling Eetkamertafel, stoelen en de bankstellen behoren tot primaire levensbehoeften volgens rechter. Daarom worden die niet geveild. #Moszkowicz

Beslag

In oktober werd door een deurwaarder beslag gelegd op de kunstcollectie en elektronica van Moszkowicz. Dit gebeurde op verzoek van de advocaat Gabriel Meijers die Moszkowicz de afgelopen twee jaar bijstond in de tuchtprocedures die tegen hem liepen. Meijers schakelde een deurwaarder in omdat Moszkowicz de rekening voor juridische bijstand voor een bedrag van 15.000 euro niet betaalde.

Met een kort geding probeerde Moszkowicz de veiling tegen te houden. Zijn advocaat Loonstein pleitte dat de spullen primaire levensbehoeften zijn en bovendien geringe waarde vertegenwoordigen.

Niet bij hem thuis

De rechter bepaalde dat de openbare verkoop niet in de huidige woning van Moszkowicz, aan de Amstel in Amsterdam, mag plaatsvinden.

Aan de grond

De rechtbank oordeelde vorige week ook dat Moszkowicz 35.000 euro moet terugbetalen aan zijn voormalig cliënt Donald G., maar de advocaat van Moszkowicz, Herman Loonstein, beweerde in de rechtszaal dat zijn cliënt “aan de grond zit” en geen geld heeft om schuldeisers af te betalen. Al zijn inkomsten gaan direct naar de belastingdienst.

    • Carlijn Vis