19-jarige Joey Bada$$ doet bloeitijd van de rap herleven

Joey Bada$$ uit Brooklyn, New York, is pas 19 jaar oud maar zijn muziek grijpt terug op de hoogtijdagen van rap uit New York in de vroege jaren negentig. Het succes van Bada$$ sluit aan bij een opleving van nostalgisch aandoende rapmuziek gemaakt door tieners die zijn opgegroeid in de 21-ste eeuw. Het is een trend die in lijkt te gaan tegen het vergankelijke karakter van veel moderne rap, tegen de inwisselbare synthesizerbeats en de shows waarin iedereen playbackt en niet eens zijn best doet het te verbergen.

Bada$$ liet vrijdagavond in een uitverkochte Melkweg zien waar voor hem de essentie van rap ligt. Een sterke, interactieve dj, Statik Selektah, en een van energie bulkende rapper die aangedreven door warme samples, scratches en stevige, stoffige drums, vol vuur en grotendeels zonder back-up zijn raps de zaal in slingerde. De jonge rapper die voor het eerst in Amsterdam was, maakte veel meer indruk dan de meeste van zijn ruimschoots gearriveerde landgenoten.

Bada$$ heeft een fantastische, korrelige stem en brengt moderne boombapklassiekers als Waves, 95 Till Infinity en recente singles als Big Dusty en Christ Conscious met tot de essentie gestripte bezieling, die inderdaad doet denken aan de gouden dagen van rap. Een in het zwart gestoken jongen op witte sneakers die met iedere gerapte zin, van hese hiphopsoul tot rauwe opschepteksten, wil imponeren en álles geeft wat hij heeft.

    • Saul van Stapele