Zwitsers stemmen tegen terughalen goud en tegen beperken immigratie

Foto ANP / Robert Vos

Een referendum over het drastisch beperken van immigratie in Zwitserland heeft vandaag geen meerderheid gehaald. Slechts 26 procent van de bevolking stemde voor het plan om de jaarlijkse immigratie naar Zwitserland te beperken tot maximaal 0,2 procent van de bevolking, wat zou neerkomen op zo’n 16.000 immigranten per jaar. Momenteel trekken jaarlijks zo’n 80.000 immigranten naar Zwitserland.

De Zwitsers spraken zich ook uit over een voorstel om de centrale bank te verplichten een vijfde van zijn totale reserves in goud aan te houden. Hiervoor zouden massale investeringen in goud nodig zijn geweest, maar de bevolking wees ook dit plan af met een ruime meerderheid. Iets meer dan 22 procent stemde voor. Als het plan was aangenomen zou de centrale bank de komende jaren enorme hoeveelheden goud moeten hebben kopen, wat tot een stijging van de prijs op de wereldmarkt zou hebben geleid.

Een derde voorstel, over het schrappen van belastingvoordelen voor rijke buitenlanders die in Zwitserland wonen, haalde het ook niet. Iets minder dan zestig procent stemde tegen het idee. (AP)