‘Deze negentien gemeenten hebben rond Oudjaar een vuurwerkverbod’

Foto ANP / Lex van Lieshout
Foto ANP / Lex van Lieshout

Zeker negentien Nederlandse gemeenten stellen een vuurwerkverbod in rondom oudjaarsdag, schrijft Nu.nl. Onder andere Amsterdam, Rotterdam, Hilversum, Den Helder en Vlaardingen zorgen voor vuurwerkvrije zones.

In een vuurwerkvrije zone is het strafbaar om vuurwerk af te steken. Het verbod geldt in de buurt van scholen, monumentale panden, winkelcentra, verzorgingshuizen en plekken met dieren. Zes gemeenten twijfelen nog over het verbod. In gemeenten zonder vuurwerkverbod mag het vuurwerk tijdens de jaarwisseling alleen tussen 18.00 uur en 02.00 uur worden afgestoken.

Gemeenten met een vuurwerkverbod (alfabetisch): Amsterdam, Barendrecht, Brielle, Castricum, Den Helder, Geldermalsen, Goes, Heumen, Hilversum, Maassluis, Oirschot, Oud-Beijerland, Rotterdam, Simpelveld, Terschelling, Velsen, Vlaardingen, Vianen en Zeevang.

Twijfelende gemeenten (alfabetisch):
Korendijk, Nuth, Rijssen-Holten, Teylingen, Waddinxveen en Zutphen.

Eerder deze maand bleek dat de politie dit jaar al achtduizend kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen heeft. De politie maakt zich grote zorgen over de verwoestende kracht van het vuurwerk, dat steeds zwaarder wordt. De ‘vuurwerkbommen’ - bedoeld voor professioneel gebruik, maar gewoon online te bestellen - zouden levensgevaarlijk zijn als ze verkeerd worden afgestoken

    • Sterre van der Hee