WHO: het dodental van ebola stijgt abrupt en nadert de 7.000

Een Cubaanse dokter, besmet met ebola in Sierra Leone, komt aan bij een ziekenhuis in Geneva, Zwitserland.
Een Cubaanse dokter, besmet met ebola in Sierra Leone, komt aan bij een ziekenhuis in Geneva, Zwitserland. Foto EPA / Julien Gregorio

Bijna 7.000 mensen zijn tijdens de huidige uitbraak gestorven aan ebola, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. Volgens officiële cijfers staat het dodental nu op 6.928.

Daarmee is het dodental sinds het WHO-rapport van woensdag met zo’n 1.200 gestegen. De gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties had niet zo gauw een verklaring voor de abrupte stijging, schrijft persbureau Reuters. Wel zou het kunnen dat in de huidige meting ook overlijdensgevallen zijn gerapporteerd die eerder achterwege zijn gelaten.

Sinds de uitbraak van het virus in maart zijn zo’n 16.000 mensen gediagnosticeerd. Guinee, Sierra Leone en Liberia zijn het hardst door de ziekte getroffen.

Experimenteel vaccin

Deze week zeiden onderzoekers van het Amerikaanse National Health Institute, die een experimenteel ebolavaccin hebben getest op twintig mensen, dat (bijna) geen van de proefpersonen bij het middel bijwerkingen heeft gekregen. Het vaccin was ontwikkeld door GlaxoSmithKline, een Brits farmaceutisch bedrijf. Omdat de groep zo klein is kunnen er nog geen definitieve uitspraken over het middel worden gedaan.

Lees ook op nrc.nl: Hoe staat het met de bestrijding van ebola?

    • Sterre van der Hee