Turkse minister: Nederland is geen racistisch land

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevluet Cavusoglu.
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevluet Cavusoglu. Foto EPA / Maja Hitij

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Cavusoglu, vindt Nederland geen racistisch land. Wel maakt hij zich zorgen over de racistische stromingen. Dat zei hij vanavond in het NOS Journaal.

De minister vindt dat zijn land een rol moet spelen bij de integratie van Turken in Europa. Die integratie is in zijn ogen mislukt.

Cavusoglu zegt dat zijn land zich niet wil opdringen, maar dat de zaken van Turkse Nederlanders ook Turkije aan het hart gaan.

“Als de Turken die in Nederland wonen zoveel aanvallen over zich heen krijgen dan is het heel logisch dat wij daar gevoelig voor zijn en daar een mening over geven.”

Vorige week zette het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken een verklaring op zijn website waarin de Nederlandse overheid van racisme wordt beschuldigd. “De agressieve taal en racistische beschuldigingen tegen Turken die deel uitmaken van de Nederlandse samenleving en een bevriende bondgenoot kunnen op geen enkele manier worden geaccepteerd of vergeven”, aldus het Turkse ministerie. Daarop liet minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) zijn Turkse collega weten dat Nederland geen bemoeienis wil met het integratiedebat. (Novum)

Lees ook: Knetterende ruzie met Turkije (€)