Vogelgriep ook aangetroffen bij pluimveebedrijf in Zoeterwoude

In Zoeterwoude is bij een legpluimveebedrijf vogelgriep ontdekt. Het gaat om een bedrijf met zo’n 28.000 dieren, schrijft het ministerie van Economische Zaken.

Een ruimploeg staat klaar bij een pluimveebedrijf in Ter Aar waar vogelgriep is vastgesteld. De foto is anderhalve week geleden gemaakt. Foto ANP / Jeroen Jumelet

In Zoeterwoude is bij een legpluimveebedrijf vogelgriep ontdekt. Het gaat om een bedrijf met zo’n 28.000 dieren, schrijft het ministerie van Economische Zaken.

Het bedrijf wordt vandaag meteen geruimd. Die ruiming gebeurt op basis van Europese regels en wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Na onderzoek kan pas de precieze variant worden vastgesteld. In een straal van tien kilometer rond het bedrijf worden de dieren van andere bedrijven onderzocht op vogelgriep.

Sinds half november is op vier andere bedrijven in Nederland de vogelgriep vastgesteld. Het bedrijf in Zoeterwoude ligt ruim twintig kilometer van Ter Aar, waar de ziekte vorige week is aangetroffen. Ook mensen die direct en intensief met besmette dieren in contact komen kunnen de ziekte krijgen. Dat resulteert in lichte griepverschijnselen.

Een interactieve kaart met alle gevallen van vogelgriep sinds half november:

‘zware tegenslag’

De nieuwe uitbraak van vogelgriep betekent een zware tegenslag voor alle bedrijven met pluimvee in Nederland, zegt voorzitter Eric Hubers van de vakgroep LTO Pluimveehouderij tegen persbureau Novum.

“De klap komt des te harder aan omdat we dachten aan het voortraject te staan van versoepeling van maatregelen.”

Ook staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken spreekt van een “fikse tegenvaller”. In het tv-programma Buitenhof zei ze vandaag dat er een nieuwe corridor komt, van het zuiden naar het westen, om de overvolle stallen in het zuiden te ontlasten. Die corridor kan kuikens of kippen uit de stallen naar het westen vervoeren, waar ze worden geslacht.

Deze week heeft Dijksma de voorbereidingen in gang gezet voor het vangen en testen van knobbelzwanen, wilde eenden en meeuwen. Dit omdat ze duidelijkheid wil over de rol van wilde vogels in de verspreiding van vogelgriep.

Thieme: geen trekvogels

De bio-industrie is “kennelijk een gespreid bedje voor een virus dat daar zeer op gedijt”, zegt Marianne Thieme, partijleider van de Partij voor de Dieren. Volgens haar ligt de theorie van trekvogels niet voor de hand.

“Hoe kan het dan dat massale aandoeningen en sterfte in de natuur onder vogels uitblijven en de kippen in de bio-industrie massaal het loodje leggen?”

In totaal zijn nu zes bedrijven geruimd. In twee gevallen gebeurde dat preventief.

Lees ook op NRC Q: Wat wordt er aan de vogelgriep gedaan?

    • Sterre van der Hee